ОСТАННІ НОВИНИ

Українці із закордонним дипломом розраховують на високі зарплати

|

Близько 6% українських працівників із великих міст можуть похизуватися закордонним дипломом про вищу освіту. При цьому один із 50-ти працівників навчався в Росії, а один зі ста — у США або Великій Британії. Закордонний диплом дає право на вищу зарплату, впевнені пошукачі. Такі дані були отримані шляхом аналізу бази резюме Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

З одного боку, освіта за кордоном пов’язана з багатьма складнощами, такими, як необхідність подолання культурного і мовного бар’єра, дорожнеча навчання (у випадку відсутності гранту), а також тривала розлука з близькими людьми. Тим не менше, плюси навчання в іноземних ВНЗ досить часто переважують багато можливих мінусів. І це не дивно, адже маючи «корочку» престижного університету, пошукач може бути впевнений: роботодавці точно захочуть його залучити в свою компанію. Тому й зарплатні очікування в таких працівників суттєво вищі, ніж у випускників вітчизняних ВНЗ.

За кордоном отримали освіту не так уже й багато офісних співробітників із великих міст, усього 6%. Найчастіше можна зустріти випускника російського ВНЗ з дипломом одного із московських університетів, рідше — Санкт-Петербурзького державного університету або ж випускника військового училища. При цьому їхні зарплатні очікування будуть не надто відрізнятися від того, що хотіли би отримувати випускники Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Київського політехнічного інституту (КПІ) або ж «Києво-Могилянської Академії». А це приблизно 13-15 тис. грн.

На другому місці за популярністю серед українських працівників знаходяться вищі навчальні заклади Великої Британії. Особливим попитом користуються Брістольський, Кембриджський і Лондонський університети. Працівник, який отримав диплом у Великій Британії, значно вище оцінює свої професійні навички й погодиться працювати в середньому за 170% від зарплати випускника українського ВНЗ.

Третю позицію займають США. Саме там отримував вищу освіту один із двох сотень працівників. Варто відзначити, що українці побували у величезній кількості американських ВНЗ і можуть здивувати роботодавця найрізноманітнішими дипломами («The University of Scranton», «University of Arkansas», «University of Dublin», «University of South Florida», «Boston University» та інші). А ось розраховують «американські» професіонали як на зарплату в районі 5 тис. грн., так і на значно вищу винагороду.

Польща також популярна серед українських працівників і добре відома Вроцлавським політехнічним інститутом, Університетом ім. Адама Міцкевича, Варшавським університетом і Вищою школою бізнесу. Зарплатні очікування власників польських дипломів у середньому значно нижчі, ніж зарплатні очікування українських працівників загалом, і знаходяться в районі 10 тис. грн.

П’яту позицію в рейтингу займає Німеччина. Випускники німецьких ВНЗ очікують отримувати зарплату в середньому на рівні 15 тис. грн.

До десятки країн, де найчастіше отримують освіту українські працівники, також увійшли Франція, Білорусь, Канада, Італія та Австралія.

Крім цього, зустрічаються і ті, хто може продемонструвати дипломи вищих навчальних закладів Узбекистану, Нідерландів, Швеції, Чехії та навіть Швейцарії.

Для аналізу використали базу резюме hh.ua за 1-3 квартал 2013 року. Загалом було проаналізовано 43 557 резюме.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *