ОСТАННІ НОВИНИ

Беркут на Банковій не лише по звірячому бив, а й грабував

|

Правоохоронці відверто брехали родичам і друзям зниклих біля АП про те, що ніхто не затриманий. Про це, як передає кореспондент «Коментарів», на прес-конференції заявили члени сімей затриманих під Адміністрацією президента (АП) 1 грудня.

За їх словами, схема, за якою діють співробітники МВС з усіма затриманими, була однакова у всіх випадках: «Беркут» хапав випадкових людей, які не чинили опору, бив їх, змушував тривалий час лежати на асфальті і тільки потім забирав.

При цьому родичам затриманих нічого не повідомлялося. Крім того, деякі були пограбовані. Зокрема, як розповіла Марина Остащенко – дружина затриманого Олександра Остащенка, їй вдалося дізнатися, що коли натовп побіг від «Беркута», її чоловік підняв руки, тим самим даючи зрозуміти, що він не бере участі в безладах і не чинить опору.

Крім того, він перебував осторонь від центру подій. Проте його все одно скрутили, побили, змусили кілька годин сидіти і лежати на асфальті. При цьому, він позбувся телефону, який забрав хтось із правоохоронців. У результаті подібного звернення з боку правоохоронців у нього струс головного мозку, численні гематоми і зламані пальці.

Додамо, що правоохоронці, незважаючи на численні прохання Остащенка викликати «швидку», відмовилися надавати будь-яку медичну допомогу. Крім того, друг затриманого Остащенка, коли стало відомо, що той пропав, особисто ходив по Банковій, Майдану і прилеглих до них районах, звертався до правоохоронців (зокрема, до співробітників «Беркута» під АП), однак ті відповіли, що ніхто не був затриманий. Те ж саме повідомляли і в РВВС, в яке зверталася дружина Остащенка. З чоловіком їй вдалося зв’язатися тільки близько півночі – він подзвонив з чужого телефону і повідомив, що знаходиться в лікарні швидкої допомоги.

Подібну історію розповіла Яна Степанова – сестра затриманого Єгора Спепанова.

За її словами, на майдан 1 грудня вони прийшли втрьох, разом з батьком. Але Єгор, дізнавшись про те, що на Банковій щось відбувається, «вирішив збігати туди зі своїм другом, щоб подивитися, що там відбувається». Після 16.00 він зателефонував сестрі і повідомив, що вони вже йдуть звідти, проте після 16.30 зв’язок з ним обірвався і трубку він більше не брав. Останній раз його бачили на Банковій. Коли родичі звернулися до правоохоронців біля АП, ті сказали, що нікого не затримували. Єгор вийшов на зв’язок тільки о 22.00 і сказав, що він у лікарні. Коли родичі туди приїхали, їх до нього не пустили. Побачити Степанова вдалося лише адвокату, який приїхав до іншого затриманого. Тільки після втручання нардепа від «Свободи» до затриманого пустили його адвоката. Це сталося о третій годині ночі.

Яна Степанова каже, що її брата видно на відео, на якому співробітники «Беркута» б’ють його ногами під АП. Там же чутно, як вони звертаються до нього: «Скільки ти даси?» і дістають гаманець. Гаманець, як випливає з протоколу про затримання, у Степанова не знайшли.

Крім того, правоохоронці стверджують, що Єгор Степанов вів трактор і був у червоній куртці. Насправді він був у чорній куртці і прийшов до АП після того, як трактор приїхав на Банкову, каже сестра.

Подібні історії розповідають родичі всіх затриманих, зазначаючи, що в Шевченківському, Голосіївському та Печерському РВВС їм повідомляли, що затриманих немає. При цьому учасники прес-конференції дивуються, як же правоохоронцям вдалося висмикнути з натовпу в 350 осіб (оцінка міліції ) саме дев´ятьох організаторів – це стверджує міліція.

Додамо, що один з російських журналістів, присутній на прес-конференції, порівняв затримання на Банковій і подальшу поведінку правоохоронців з московськими подіями.

«Коли я вперше побачив кадри затримання, перша думка, яка виникла у мене, – це Москва, Болотна площа. Так діяв ОМОН 6 травня 2012 р.», – сказав журналіст.

Крім того, адвокати відзначають численні порушення. Зокрема, в справах відсутні необхідні документи, такі як протоколи затримання. Також незрозумілий список вилучених речових доказів. Однак суддів, незважаючи на численні протести адвокатів і вказівок на всілякі порушення, це не зупинило. Як зазначив адвокат затриманого дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца Олександр Мірошник, його підзахисного «звинувачують у злочині з метою приховати ті безчинства, які були здійснені працівниками міліції».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *