ОСТАННІ НОВИНИ

Новий пункт пропуску «Грушів-Будомєж» урочисто відкрито

|

Сьогодні на кордоні України та Польщі запрацював новий міжнародний пункт пропуску «Грушів-Будомєж». В урочистому відкритті новобудови взяли участь Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Сало, керівники та представники прикордонних і митних відомств обох держав, керівництво області та воєводства. Про це повідомляє відділ з  питань взаємодії із ЗМІ Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Особливість цього пункту пропуску полягає в тому, що українські та польські контролюючі органи здійснюватимуть у ньому спільний контроль. Наразі для українських прикордонників та митників визначено 19 службових приміщень у пункті пропуску, який знаходиться на території Польщі.

Будівництво пункту пропуску було розпочато у 2010 році та коштувало Європейському Союзу близько 45 мільйонів доларів США. Він призначений для пропуску осіб, транспортних засобів і товарів, за винятком тих, що підлягають ветеринарному та фітосанітарному контролю. За своєю пропускною спроможністю пункт пропуску може пропускати за добу 8 тисяч осіб, 2,4 тисячі транспортних засобів (до 3,5 тонн) та 80 автобусів. Він обладнаний 17 смугами руху. У пункті пропуску розгорнута система відеоспостереження з використанням майже 30 відеокамер, а також повністю обладнано систему зв’язку та комплекс автоматизації прикордонного контролю. Робочі місця співробітників контролюючих служб дозволятимуть в автоматичному режимі здійснювати перевірку дійсності паспортних документів, внесення інформації про осіб до баз даних, пошук осіб, стосовно яких є доручення уповноважених державних органів.

Перевагами спільного контролю у пункті пропуску стане відсутність необхідності будувати пункт пропуску на території України, скорочення часу та створення комфортних умов під час перетину державного кордону, підвищення рівня взаємодії з контрольними службами суміжної держави, можливість оперативного обміну досвідом та розвиток міжнародного прикордонного співробітництва.

У ході відкриття пункту пропуску учасники заходу оглянули службові приміщення, місця для роботи персоналу контрольних служб, ознайомилися з технологію спільного прикордонно-митного контролю.

Загалом на кордоні з Польщею функціонують 12 міжнародних пунктів пропуску, з яких 6 автомобільних та 6 залізничних. Також для цілодобового обміну інформацією створено та діють Консультаційні пункти «Дорогуськ» та «Краківець». Спільний контроль українськими та польськими контролюючими органами здійснюється у 3 пунктах пропуску на території Польщі. Всього в минулому році кордон з Польщею перетнуло майже 15,3 мільйона осіб та 5,6 мільйона транспортних засобів, а цього року ці цифри сягають 14,2 мільйона та майже 5 мільйонів відповідно. Загалом пасажиропотік зріс на 12%, а транспортний на 7%.

Цього ж дня Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Сало та Голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин відвідали реконструйований відділ прикордонної служби «Грушів» Львівського прикордонного загону. Саме персонал даного підрозділу нестиме службу спільно з польськими колегами в пункті пропуску «Грушів-Будомєж».

Під час візиту Олег Сало та Микола Литвин ознайомився з технічними засобами, що використовуються прикордонниками в охороні кордону, серед яких спеціальна комплексна інформаційно-телекомунікаційна апаратна, снігоходи, квадроцикли, автомобілі «Land Rover» та «Chevrolet Niva», спеціальні засоби тепловізійного, оптичного спостереження та прилади нічного бачення тощо. Також йому було представлено центр управління службою, через який здійснюється координація діяльності на кордоні, та класи підготовки персоналу.

Окремою знаковою подією для прикордонників стало вручення ключів від службового житла. Власниками квартир в новому двоповерховому житловому будинку стали 8 військовослужбовців та члени їх сімей.

Загалом на облаштування відділу прикордонної служби «Грушів»  протягом 2011-2013 років було спрямовано 2,6 мільйона гривень, з яких на будівництво житла витрачено майже 1,9 мільйона гривень.

Фото: Задіного регіонально управління ДПСУ, ГУ Міндоходів у Львівській області 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *