ОСТАННІ НОВИНИ

Рекомендації львів’янам, які їдуть на Євромайдан до Києва, у випадку необхідності написати заяву про злочин

|

Представники аналітично-правового відділу Координаційного штабу Львівської обласної ради напрацювали кілька рекомендацій з надання допомоги львів’янам, які виїжджають до Києва. Зокрема, правники інформують, як правильно у випадку потреби скласти заяву про злочин.

 

До Печерського районного управління

ГУ МВС України в м. Києві

 01010, м. Київ, вул. Московська, 30

 від:

 ________________________________

 ________________________________

 адреса для листування:

 ________________________________

 ________________________________

 

 

 

ЗАЯВА ПРО ЗЛОЧИН

 

 

  _____.12.2013 року я перебував (ла) на ___________________________________________.

 Приблизно о _____ год. до мене було застосовано заходи фізичного насильства зі сторони представників правоохоронних органів, які прибули на територію __________________. За зовнішніми ознаками працівники правоохоронних органів були співробітниками підрозділу спеціального призначення «Беркут».

Вважаю, що в даному випадку дії осіб, що застосували до мене заходи фізичного впливу, слід кваліфікувати за статтею 365 КК України «Перевищення влади або службових повноважень» з огляду на таке.

Об’єктивною стороною злочину, що передбачений статтею 365 КК України, є «Перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб».

При цьому статтею 12 Закону України «Про міліцію встановлено, що «…застосуванню сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї повинно передувати попередження про намір їх використання, якщо дозволяють обставини. Без попередження фізична сила, спеціальні засоби і зброя можуть застосовуватися, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю громадян чи працівників міліції. Забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, осіб похилого віку або з вираженими ознаками інвалідності та малолітніх, крім випадків вчинення ними групового нападу, що загрожує життю і здоров`ю людей, працівників міліції, або збройного нападу чи збройного опору.У разі неможливості уникнути застосування сили вона не повинна перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на міліцію обов`язків і має зводитись до мінімуму можливості завдання шкоди здоров`ю правопорушників та інших громадян. При завданні шкоди міліція забезпечує подання необхідної допомоги потерпілим в найкоротший строк.»

В даному випадку застосуванню насильства щодо заявника не передувало виникнення будь-якої загрози працівникам міліції, які застосовували фізичну силу щодо заявника, будь-який груповий напад та/або збройний опір щодо працівників міліції не здійснювався .

Таким чином, застосування заходів фізичного впливу щодо заявника явно виходили за межі повноважень працівників міліції (підрозділу спеціального призначення «Беркут»), які застосовували силу щодо заявника.

Зазначені вище події можуть бути підтверджені записами відео спостереження відеокамер та свідченнями осіб, що були поряд, а саме________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________.

Суб’єктом злочину в даному випадку є, ймовірно, працівники міліції(підрозділу спеціального призначення «Беркут»), або іншого органу, особи яких потрібно встановити, які застосовували силу щодо заявника, які відповідно до статті 12 Закону України “Про міліцію” наділені функціями за спеціальним розпорядженням та наділені в силу Закону України «Про міліцію» організаційно-розпорядчими функціями щодо підтримання громадського порядку.

Суб’єктивною стороною в даному випадку є прямий умисел, оскільки дані працівники правоохоронних органів усвідомлювали злочинний характер своїх дій, оскільки, очевидно, що вони ознайомлені з власними правами і обов’язками.

 

 

 

Об’єктом злочину в даному випадку є суспільні відносини у сфері службової діяльності працівників міліції.

 

На підставі викладеного, керуючись статтею 214 КК України,

 

прошу:

 1) Відкрити кримінальне провадження за моєю заявою;

 2) Внести дані про описаний вище злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

 3) Повідомити мене про внесення даних про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань на адресу, що зазначена вище у цій заяві;

 4) Визнати мене потерпілим в межах кримінального провадження, відкритого за моєю заявою;

 5) Винести Постанову про проведення судово-медичної експертизи з приводу степеню тяжкості нанесених мені фізичних травм;

 6) Терміново видати мені направлення на судово-медичну експертизу на предмет встановлення локазіації та ступеню тяжкості нанесених мені травм;

 7) Внести на розгляд слідчого судді клопотання про надання згоди на доступ до камер відео спостереження, які здійснюють спостереження за площею Майдан Незалежності у м.Києві з метою ознайомлення (виїмки) даних відео зйомки подій, що описані вище.

 

 

Додаток: Заява свідків

 

 

               

______________                                                                                                                            ____________

       (дата)                                                                                                                                  (підпис)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *