ОСТАННІ НОВИНИ

До Києва викликали ще більше кримських беркутівців - Москаль

|

«Телеграму про направлення “Беркуту” до Києва підписав особисто міністр Захарченко. Хай не п…ть, бо маю сам документ – поки не публікую, щоб не вирахували, звідки він. 

Але їм було мало: вчора замміністра Віктор Ратушняк підписав ще одну телеграму, згідно якої до столиці викликано додаткові сили цього загону», – пише Геннадій Москаль на своїй сторінці у facebook

Учора Г.Москаль написав, що йому соромно за події, які відбулись вночі на Майдані Незалежності.

«Мені, генерал-лейтенанту міліції, котрий віддав служінню в МВС 36 років, гірко й соромно за події, що відбулися вночі на Майдані Незалежності. Я 10 разів переглядав кадри брутального розгону мирного зібрання і був шокований, що найактивнішим учасником цієї звірячої акції з боку міліції став “Беркут” Криму. Я впізнав багатьох із цих бійців по обличчях. Крім того, активну участь у побитті мітингувальників узяв “Беркут” із Дніпропетровської та Луганської областей (я теж працював у цих регіонах, тому знаю багатьох працівників МВС особисто). Мені вдалося дізнатися, що загалом у розгоні майдану брали участь спецпідрозділи “Беркуту” з усіх регіонів України крім трьох західних областей — Закарпатської, Івано-Франківської та Тернопільської. Наказ про відкомандирування “Беркуту” до Києва дало МВС. Те, що начальник Київського главку міліції Коряк бере відповідальність за розгон мітингу на себе, просто невдала спроба прикрити начальство — він, згідно з нормативно-правовими актами МВС, може керувати тільки київським, а не прикомандированим з інших регіонів “Беркутом”. Ці підрозділи йому не підкоряються. Таке право має тільки міністр МВС або його заступники, тому саме на них лежить уся відповідальність за теперішні події. 

У 1997р. я був переведений на посаду начальника міліції в Крим — найскладніший у криміногенному плані регіон України, де також постійно відбувалися велелюдні політичні акції та масові заворушення. І на всіх цих акціях завжди стояв попереду, а “Беркут” — за спиною. Я вірив цим бійцям, як самому собі, і тепер не можу знайти відповідь на питання — як сталося, що з елітного підрозділу, який дійсно захищав кримчан від злочинців, він перетворився в бандитів, які воюють проти власного народу? Напевно, в цьому є й моя частка вини. 

У 1997р. в Криму був полк “Беркуту”, що складався з близько 800 бійців, а сьогодні це батальйон з 300 чоловік, 100 з яких за особистою вказівкою придурка від політики й міліції Могильова були відправлені на Київ. А зараз, у ці години, ще 100 відправляються в столицю їм на підкріплення. Свого часу Могильов так само кинув “Беркут” на Ай-Петрі, щоб знести невеличке кримсько-татарське кафе і влаштувати побоїще, на яке з жахом дивилася вся Україна. Тільки керівництво МВС мовчало. Сьогодні я розмовляв із колишніми керівниками кримського “Беркуту”, нинішніми бійцями й питав — як могло статися, що цей підрозділ перетворився на садистів? Відповідь: “Це не ми, нам дали такий наказ”.

Звертаюся до колишніх працівників МВС, у котрих є безцінний оперативний досвід, який може дуже пригодитися — вийдіть, будь ласка, на мітинги протесту, вирахуйте серед натовпу провокаторів і не дайте їм зробити свою чорну справу — пролитися крові. Захистіть людей від насильства, якщо в цьому виникне необхідність (а вона виникне, бо в Київ стягують “Беркут” і внутрішні війська з цілої України). Звертаюся також до діючих співробітників МВС — згадайте свою присягу на вірність народу України й не виконуйте злочинні накази керівництва — не застосовуйте силу й спецзасоби проти людей, котрі за допомогою мирних акцій намагаються захистити свої гарантовані Конституцією права. Не забувайте, що ви — не бездушні найманці-манкурти, а частка цього ж народу», – написав Г.Москаль.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вчора заявив, що внутрішні війська МВС, які дислокуються на території Київської області, приведені в повну бойову готовність

«Внутрішні війська, які дислокуються у Київській області, приведені в повну бойову готовність», – заявив він.

За його словами, сили спецпідрозділу «Беркут», які дислокуються в східних областях України, стягнуті до Києва.

Яценюк також заявив, що протягом останнього тижня «всім медичним установам Києва та Київської області дано розпорядження забезпечити палати для сильно травмованих осіб і для людей, які отримали опіки».

Як писав Львівський портал, розганяти в Києві людей, які зібралися на Майдані, прибули також співробітники «Беркута» з Криму.

На фото видно, що на шоломах спецназівців у зеленій формі нашиті прапорці Криму з силуетом «Беркута».

Як відомо, 30 листопада, близько 4-ї ранку, «Беркут» силою розігнав з Майдану Незалежності мітингувальників, які виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Серед постраждалих – двоє громадян Польщі.

Міністерство закордонних справ Польщі викликало на розмову до себе в неділю, 1 грудня, посла України для пояснень в справі останніх подій в Києві.

Низка закордонних урядів також обурилися застосуванням сили проти мирного населення.

Сьогодні, 1 грудня, в Києві на Михайлівській площі о 12:00 відбудеться віче, на якому лідери опозиції повинні озвучити план подальших дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *