ОСТАННІ НОВИНИ

95-ту річницю Листопадового чину у Львові відзначили пам`ятною ходою

|

З нагоди річниці  Листопадового чину і утворення ЗУНР учнівська та студентська молодь, громадські організації та активні мешканці міста відзначили цей день спільною пам’ятною ходою. О 14.00 годині  від Львівського національного університету ім. І. Франка розпочала свою  ходу декілька тисячна колона, яка пройшла до Янівського кладовища для вшанування пам’яті загиблих. Проце інформує прес-служба Львівської міськради.

Піший похід, участь у якому взяло близько 5 тисяч людей, пройшов за маршрутом:  вул Університетська – Листопадового чину – Озаркевича – Ярослава Мудрого – Шевченка – Янівське кладовище. Усю дорогу колону супроводжувала озвучка з патріотичними піснями.

На Янівському цвинтарі відбулась панахида та громадське віче біля Меморіалу Українським січовим стрільцям.

«Це є велике свято не тільки тому, що українці у 1918 році за одну ніч здобули владу, а ще й тому, що хлопці, які тут поховані, були готові до цього. Як співається в багатьох стрілецьких піснях: прийде слушний час – не відомо, коли він прийде і що потрібно буде робити, але ці хлопці готували себе фізично і духовно до настання слушного моменту. Цей час був не тільки у 18 році, він є і у наш час, можливо він є сьогодні, для кожного з нас і не обов’язково, що це буде жертва життям, але може прийти не простий вибір, коли надійде багато пропозицій якоїсь легшої дороги, або простішого розв’язку проблем, але вони будуть не зовсім чесними та гідними. Це і буде ваш слушний час, коли ви зможете зробити вчинок такий самий, як зробили ті герої, що тут поховані. Саме тоді і відбудеться наша і ваша боротьба за свою людську гідність та українську честь. У ті моменти буває страшно, буває не просто, але ви пам’ятайте гасло «Не сміє бути в нас страху», – зазначив Василь Косів, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань.

«Ми знаходимось на священному клаптику нашої львівської землі. Доля цього стрілецького цвинтаря не є простою – його нищили та відновлювали, у 90-х роках його повністю відновили та відреставрували. На Зелені свята ми проводимо тут відправу і люди приходять, деколи більше, деколи менше, але вони приходять тому, що ми нагадуємо їм про потребу вшанування героїв, а не за покликом серця. Наш народ повинен бути тут частіше, аніж на Зелені свята і у листопаді, тому що це пам’ять, яку ми повинні шанувати для того, аби збудувати державу, за яку ці люди героїчно загинули», – зазначив Ігор Калинець, поет, громадський діяч.

Управління внутрішньої політики Львівської міської ради дякує усім, хто взяв участь в пам’ятній ході,  усім небайдужим, усім, хто пам’ятає та шанує своїх героїв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *