ОСТАННІ НОВИНИ

В опозиції пропонують залишати місцевим радам 10% прибутку від «сланцевих угод»

|

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех спільно з народними депутатами від ВО «Свобода» Олегом Панькевичем, Михайлом Блавацьким, Олексієм Кайдою, Анатолієм Вітівим зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про угоди про розподіл продукції» (щодо розподілу коштів від виробленої продукції)». Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

За повідомленням, документ передбачає як обов`язкову умову угод передачу до місцевих бюджетів не менш як 10% від частки держави в прибутковій продукції. Автори документа зазначають, що в чинному Законі України “Про угоди про розподіл продукції” не передбачено, що органи місцевого самоврядування можуть виступати як сторони відповідних угод.

Однак діяльність під час виконання цих угод неминуче пов`язана зі створенням потенційних ризиків для довкілля й руйнівного впливу на території. Саме територіальні громади, місцеві мешканці перебувають під впливом негативних факторів унаслідок розробки копалин та потребують відповідної компенсації. Натомість чинне законодавство звільняє учасників таких угод від сплати низки податків, зборів і платежів, що, своєю чергою, призводить до суттєвого недофінансування і без того бідних місцевих бюджетів.

Ухвалення цього законопроекту, на думку його авторів, дасть змогу наповнити місцеві бюджети територіальних громад, на територіях яких розміщені ділянки надр, які передають у користування за угодою про розподіл продукції, що допоможе забезпечити екологічні та соціально-економічні потреби відповідних територіальних громад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *