ОСТАННІ НОВИНИ

Науковці трьох країн говорять у Львові про історичну пам’ять

|

У Львові розпочала роботу Міжнародна конференція «Політика пам`яті: досвід, реалії сьогодення та погляд у майбутнє». Участь у конференції, яка розпочалася 30 жовтня, взяли науковці та громадські діячі з України, Німеччини та Польщі, а також депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Андрій Холявка, Ярослав Кравченко, Роман Ковальчук, Андрій Корнат та Юрій Зірченко. Про це повідомляє прес-служба ЛОР.

 «Сьогоднішні проблеми історичної пам`яті українців напряму пов`язані з тоталітарним минулим. Тоталітарні режими завжди намагалися контролювати пам`ять про минуле, бо без його знання неможливо будувати майбутнє. В одних регіонах України наслідки тоталітаризму долаються швидше, в інших – повільніше. Такі конференції є вкрай важливі, оскільки тут можна обговорити ті теми, які десятиліттями замовчувалися і окреслити спільне бачення нашої спільної історії», – зазначив Андрій Холявка.

«Львівська обласна рада традиційно виступала лідером деколонізації та десовєтизації України і сьогоднішнє скликання не є винятком. Обласна рада увічнює жертв обох тоталітарних режимів у пам’ятних знаках, видає і підтримує видавництво книжок про наше минуле», – наголосив Андрій Холявка.

Керівник Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн, вітаючи учасників конференції, зазначила, що одним із завдань конференції є відновлення історичної пам`яті, а це не можливо без подолання наслідків тоталітарних режимів.

«Без подолання наслідків тоталітаризму і стереотипів в поглядах на минуле неможливо спрямувати погляд у майбутнє. Європа сьогодні потребує спільної історичної пам`яті, а Україна є, без сумніву, частиною Європи. Тому ця конференція є дуже важливою», – зазначила Габріеле Бауманн.

Міжнародна конференція «Політика пам`яті: досвід, реалії сьогодення та погляд у майбутнє» триватиме впродовж 30-31 жовтня. Протягом цих двох днів відомі історики, політологи, журналісти та громадські діячі вивчатимуть досвід подолання наслідків тоталітаризму, обговорюватимуть проблеми викриття стереотипів минулого та визначатимуть майбутні діалоги задля формування спільних поглядів і дій. Обговорення відбуватимуться за кількома напрямками: політика пам’яті, як інструмент подолання стереотипів минулого (модератор Святослав Шеремета); вшанування минулого, як основа формування майбутнього (модератор Ярослав Онищук); культура історичної пам’яті в контексті впорядкування та догляду за похованнями жертв воєн та політичних репресій (модератор Святослав Шеремета); подолання наслідків тоталітаризму: досвід посттоталітарних країн (модератор Ярослав Кравченко); українсько-польський діалог пам’яті: тяжкі питання минулого, погляд у майбутнє (модератор Святослав Шеремета).

Окрім знакових постатей наукової спільноти, у конференції взяв участь і Герой України, академік, доктор фізико-математичних наук, професор, народний депутат України І-ІV скликань, голова Українського інституту національної пам’яті (2006-2010 рр.) Ігор Юхновський. Організаторами конференції виступили Фонд Конрада Аденауера та Братство магістрів Академії державного управління «Брама».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *