ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати вимагають скасувати утилізаційний збір, бо він неефективний та лобістський

|

Депутати Львівської обласної ради сьогодні під час сесійного засідання прийняли рішення про звернення  до Верховної Ради України щодо скасування Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм». Дане рішення підтримало 76 депутатів.

У зверненні Львівської обласної ради йдеться про те, що вказаний вище Закон, прийнятий Верховною Радою України 4 липня 2013 року, є неефективним за змістом та лобістським за своєю формою.

«Унаслідок набуття чинності цього Закону, з 1 вересня 2013 року імпортери автомобілів змушені будуть сплачувати з нових легкових автомобілів від 4,73 до 30,2 тис. гривень, з уживаних – від 9,5 до 60,5 тис. гривень (залежно від об`єму двигуна). Плата для решти видів нових транспортних засобів становитиме 8,8 -14,74 тис. гривень, а вживаних – 17,6 – 29,4 тис. гривень, залежно від їх маси. Можна зробити висновок, що непомірне та економічно необґрунтоване підвищення ціни на автомобілі ляже на плечі українських споживачів.

У свою чергу, це призведе до суттєвого скорочення обсягів реалізації автомобілів в Україні та зменшення надходжень до Державного бюджету України.

Через те, що, відповідно до чинного законодавства, утилізаційний збір не має цільового призначення, не існує жодних гарантій, що кошти, отримані від його сплати, будуть скеровані саме на утилізацію автомобіля в майбутньому», – зазначено у зверненні.

Таким чином, на думку депутатів, нововведення є просто новою формою обкрадання власного народу в умовах кризового стану української економіки.

Окрім цього, депутати Львівської обласної ради вважають, що прийняття  Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» ускладнить стосунки України з країнами СОТ. «Отже, зазначений Закон, у разі його реалізації, негативно вплине не тільки на ринок автомобілів, але й на експортно орієнтовані галузі в цілому», – зазначено у цьому зверненні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *