ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати просять Пшонку та Захарченка розібратись із руйнуванням дошки Шевельову

|

Львівська облрада звернеться до Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та Служби безпеки України щодо руйнування меморіальної дошки Ю. Шевельову. Дане звернення підтримали 72 депутати.

У звернення до правоохоронних органів України зазначено, що  депутати Львівської обласної ради глибоко стурбовані діями голови Харківської обласної держадміністрації М. Добкіна стосовно висловлювання в соціальних мережах (Twitter) та вандалізму в діях окремих осіб, які зруйнували меморіальну дошку українському лінгвісту і літературознавцю Ю. Шевельову.

«Постать професора Гарварду і Колумбії, почесного доктора Харківського університету і Могилянки, президента Української Вільної Академії Наук у Сполучених Штатах Америки, академіка НАН України Юрія Шевельова ще донедавна замовчувалася на Батьківщині. За радянських часів його ім’я взагалі було під забороною.

Сам же про себе український славіст №1 без зайвої скромності мав право сказати: «Те, що Грушевський зробив для української історії, я зробив для української мови». І це справді відповідає дійсності.

Творча спадщина найвідомішого  і найпопулярнішого літературознавця українського зарубіжжя становить  близько 900 праць. Завдяки Шереху українська мова входить в коло світових наукових інтересів. Якщо пересічний громадянин Сполучених Штатах Америки знає Україну через братів Кличко чи Андрія Шевченка, то серед інтелектуальної еліти наша країна асоціюється саме з постаттю Шевельова. Своїми дослідженнями  він спростував офіційну радянську  доктрину про існування східнослов’янської єдності, «братньої колиски трьох мов: російської, білоруської й української», – зазначено у депутатському зверненні.

Відтак, Львівська обласна рада звернеться до правоохоронних органів із проханням врахувати висновки численних експертів, науковців та світової спільноти та не допустити зганьбити ім’я видатного українця як в очах наших громадян, так і в очах європейської спільноти.

«Україна – європейська держава і не допустить варварських дій в жодному місті нашої держави. Просимо Вас на відповідному рівні представити та увіковічити пам’ять Ю. Шевельова в м. Харкові та притягнути до відповідальності осіб, причетних до цього варварства», – наголосили депутати Львівської обласної ради у своєму зверненні.

Фото: Медіапорт  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *