ОСТАННІ НОВИНИ

Українські авіакомпанії перевезли цьогоріч більше 6,25 млн пасажирів

|

Упродовж січня – вересня 2013 року послугами українських авіакомпаній скористалися 6 млн 250,5 тис. пасажирів. Також за 9 місяців вітчизняними авіаперевізниками транспортовано 74,3 тис. тонн вантажів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Протягом 9 місяців комерційні пасажирські та вантажні перевезення здійснювали 40 українських авіакомпаній – виконано 73,2 тис. рейсів проти  81,4 тис. роком раніше.

На сьогодні на ринку пасажирських авіаперевезень серед українських авіакомпаній домінують компанії «Міжнародні авіалінії України» (зростання порівняно з 9 місяцями 2012 року – на 63,2 %), «Візз Ейр Україна» (на 49,7% більше), «Ютейр-Україна» (обсяги зросли у 2,6 разів), «Ейр Онікс» (у 3,6 разів більше) та «Роза Вітрів» (спостерігається зменшення на 8,2%). Саме на ці 5 авіакомпаній, за підсумками 9 місяців, припадає майже 90% загальних пасажирських перевезень українських авіакомпаній.

На міжнародних регулярних лініях вітчизняними авіакомпаніями за 9 місяців перевезено 3169,5 тис. пасажирів, що проти минулорічного показника менше на 14,3%. Частка українських авіакомпаній в загальних обсягах міжнародних регулярних пасажирських перевезень між Україною та країнами світу зросла з 36% у І кварталі до 44% у ІІІ кварталі. На іноземних перевізників припала більша частка – 58%, що на 10% більше, ніж торік.

У січні-вересні цього року регулярні міжнародні польоти здійснювали 11 вітчизняних авіакомпаній до 44 країн світу та 55 іноземних перевізників. У цей період українські авіаперевізники виконували польоти за 15 новими міжнародними маршрутами, які поєднали «Бориспіль» з Мюнхеном, Пальма-де-Майоркою, Тенеріфе та Енфідою, «Жуляни» з Братиславою, Харків з Баку, Кутаїсі та Барселоною, Донецьк з Кутаїсі, Дортмундом та Барселоною, Сімферополь з Тбілісі, Уфою та Казанню, Вінницю з Москвою. Також було відновлено польоти на регулярній основі зі Львова до Афін.

Одночасно збільшилась кількість іноземних авіакомпаній на українському ринку – до столиці України започаткували виконання регулярних польотів 7 нових зарубіжних перевізників: Греції – Aegean Airlines, Грузії – cly Georgia Airline, Казахстану – Air Astana, Туреччини – Atlasjet, Росії – oed Wings, лоу-кост перевізники – Vueling Airlines з Іспанії та Meridiana cly з Італії.  Іноземні авіакомпанії упродовж 9 місяців 2013 року виконували польоти за 11  новими маршрутами: з Каламати, Катанії та Барселони до Києва (Жуляни), з Дубай до Одеси, з Ашгабату до Львова, з Алмати, Астани та Олбі до Києва  («Бориспіль»), з Нижнєкамська та Актау до Сімферополя, з міста Салоніки до Луганська.

По Україні пасажирські регулярні перевезення виконували 7 вітчизняних авіакомпаній, які забезпечили повітряним сполученням 14 міст нашої держави. За 9 місяців цього року перевезено 875,2 тис. пасажирів – на 8,1% менше проти відповідного періоду минулого року.

Спостерігається значне зростання міжнародних чартерних польотів. За 9 місяців вітчизняними авіакомпаніями виконано 21,3 тис. комерційних чартерних рейсів проти торішніх 18,1 тис., а кількість перевезених пасажирів зросла на чверть та склала 2168,7 тис. пасажирів. Значні обсяги чартерних перевезень упродовж січня-вересня поточного року здійснено авіакомпаніями  «Роза вітрів», «Міжнародні авіалінії України», «Ютейр-Україна», «Авіатранс К» та «Авіалінії Харкова».

У цілому за 9 місяців ДП ОПР «Украерорух» обслуговано 410,7 тис. польотів – зростання склало 7,1%. Кількість обслугованих польотів, виконаних літаками та вертольотами авіакомпаній України, зменшилась на 9,3%,  іноземними авіакомпаніями навпаки – зросла на 11,8 %.

Нагадаємо, основна причина зменшення обсягів авіаперевезень – припинення діяльності на початку року провідної української компанії «Аеросвіт», яка мала розгалужену мережу маршрутів та найбільші обсяги пасажирських перевезень як на міжнародних, так і на внутрішніх авіалініях. Утім значне скорочення спостерігалось лише у І кварталі (майже на 20%), а у ІІ та ІІІ кварталах українським авіакомпаням вдалось досягти минулорічного рівня перевезень за відповідний період.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *