ОСТАННІ НОВИНИ

Українські начальники вважають себе щасливими

|

Керівники вищого ешелону — це переважно високоосвічені професіонали, фанатично захоплені своєю справою. Більшість босів вважають себе щасливими людьми. При цьому зарплатні очікування ТОПів і директорів компаній у середньому втричі перевищують пропозиції від роботодавців. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua.

За підсумками 1-го півріччя 2013 р., конкуренція в сфері «Вищий менеджмент» — одна з найбільш гострих на українському ринку праці. На одне вакантне місце претендує 4-5 кандидатів. Про це красномовно свідчить hh.Індекс — відношення кількості резюме до кількості вакансій.

За умов, коли попит значно перевищує пропозицію, ТОП-менеджери вимушені демонструвати високі професійні якості. 97% із них мають диплом магістра, а кожен четвертий вільно розмовляє англійською. Це дуже важливо, адже спектр контактів багатьох компаній аж ніяк не обмежується українським ринком. Досвід роботи в керівників вищої ланки також солідний. 90% кандидатів на директорське крісло працюють не менше 6-ти років.

У сфері вищого менеджменту домінують чоловіки. Серед ТОП-менеджерів суттєво більше чоловіків, ніж жінок (80% проти 20%). Але, незважаючи на те, що жінок серед вищих керівників мало, вони не поступаються чоловікам ні в жорсткості, ні в діловій хватці. А, за даними попередніх опитувань, саме жінок офісні співробітники вважають більш авторитарними лідерами.

Найчастіше ТОП-менеджер — це чоловік у самому розквіті сил і активності. Вік кожного другого —36-45 років. Але все більше і більше випадків, коли на керівну позицію потрапляють молоді спеціалісти до 30-ти років.

За думкою Марини Маковій, генерального директора Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, бути молодим ТОПом складно, але неймовірно цікаво.

«Керівником я стала рано, в 22 роки, — ми з партнером разом організували компанію та зібрали команду. Було складно, адже мені не вистачало управлінського досвіду, багато чого вчилась робити інтуїтивно. HeadHunter Україна я очолила пізніше, і мені довелося миттєво «апгрейдити» себе на тему специфіки бізнесу, менеджменту та інших напрямків. Спочатку доводилось працювати не те, що без вихідних, — реально ночувати на роботі. Врятувала мене моя друга освіта психолога, яка навчила досить багатогранно дивитись на життя. Думаю, що в роботі мені дуже допомагає цілеспрямованість і оптимізм», — стверджує Марина.

Не забувають лідери компаній і про свою фізичну форму: кожен другий ТОП-менеджер знаходить час для занять спортом не рідше, ніж через день, відвідуючи тренажерний зал. А ось пообідати на роботі стабільно не встигають 25% керівників компаній. Як це не дивно, але саме серед них набагато більше щасливих і врівноважених людей, ніж серед решти співробітників. 60% ТОП-менеджерів вважають себе щасливими людьми, а двоє із трьох бізнес-лідерів навіть якщо відчувають нервозність, то досить рідко.

44% керівників вищої ланки мешкають у столиці. А на роботу, як зізнались 40% ТОП-менеджерів, їм значно комфортніше ходити в одязі ділового стилю.

Зарплатні очікування великих керівників у середньому втричі перевищують те, що їм можуть запропонувати роботодавці. Усереднена бажана зарплата кандидата на посаду ТОП-менеджера складає близько 75 тис. грн., при цьому середня пропонована зарплата в Україні для цієї посади знаходиться на рівні 26-27 тис. грн.

Інформація була отримана в результаті аналізу бази резюме і вакансій на Міжнародному кадровому порталі hh.ua за 1-3 квартали 2013 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *