ОСТАННІ НОВИНИ

Кілька порад, як вберегтись від ботулізму

|

Через часті випадки харчових отруєнь серед громадян, львівські лікарі-гігієністи вирішили дати кілька порад, як вберегтися від ботулізму зокрема. Про це повідомляє Головне управління Держсанепідслужби у Львівській області, посилаючись на Львівський обласний лабораторний центр.

Ботулізм — це гостре тяжке захворювання із групи харчових отруєнь, яке виникає внаслідок вживання харчових продуктів, заражених мікробним збудником і характеризується симптомами інтоксикації з ураженням центральної нервової системи, що призводить до паралічу дихальних м’язів.

Збудник ботулізму – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин, який є найтоксичнішим із усіх відомих бактеріальних токсинів. Місцем його постійного перебування є грунт, з якого він попадає на гриби, свіжі овочі, фрукти, у воду, а далі в кишківник риб і т.д.

Основна риса збудника – це стійкість у зовнішньому середовищі і тільки при кип`ятінні впродовж 10-15хв. руйнується його структура. У більшості випадків причиною захворювання є вживання продуктів домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба.

Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші.

Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. Більшість консервів є надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження палички ботулізму. Це в першу чергу відноситься до кабачкової та баклажанної ікри, консервованих буряка чи моркви, м`ясних, рибних та грибних консервів.

З метою профілактики ботулізму необхідно дотримуватись цілого ряду правил:

– для домашнього консервування використовувати тільки свіжі овочі та фрукти;

– ретельно мити та просушувати овочі та фрукти, а особливо гриби перед консервуванням;

– дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватись температурного режиму при виготовленні домашніх консервів;

– при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

– не можна готувати домашні консерви із м’яса, риби та овочів з малою кислотністю (зелений горошок, квасоля, цвітна капуста).

– зберігати консерви домашнього виготовлення при низьких температурах;

– не вживати консерви при підозрі на їх недоброякісність;

– не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, технологія та рецептура виготовлення яких розроблена з врахуванням профілактики ботулізму, де проводиться лабораторний контроль.

В домашніх умовах не можливо досягти їх знезараження без спеціального обладнання;

– консервовані продукти, які виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням необхідно викласти в каструлю і прокип`ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити;

– не давати консервовані в домашніх умовах продукти дітям без попередньої їх термічної обробки, дитячий організм дуже чутливий до токсину ботулізму.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря і головне не займайтеся самолікуванням, бо це небезпечно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *