ОСТАННІ НОВИНИ

Євросоюз матиме свою прокуратуру

|

Євросоюз має намір створити Європейський офіс громадського прокурора, який буде боротися з розкраданням коштів з бюджету співтовариства. Таке рішення прийняли депутати Європарламенту, йдеться в резолюції, прийнятій напередодні, повідомляє AFP.

Складено п`ятирічний план дій, метою яких є боротьба зі злочинністю. Існує необхідність більш ефективної координації дій прокурорських інстанцій на національному рівні. У складі прокуратури ЄС повинен бути прокурор, а також чотири його заступники. Працювати вони будуть в головному офісі, який буде розташований в Брюсселі. Безпосередньо на місцях будуть працювати делегати від головної прокуратури. Розглядати справи у судах, що працюють на національному рівні.

Чиновник, який з`явиться в Євросоюзі, буде особисто відповідати за факти зловживання фінансами ЄС. Ще одним з рішень депутатів було прагнення не допускати до державних тендерів Євросоюзу чиновників, викритих раніше в корупції або відмиванні грошей і які у минулому були пов`язані з злочинністю.

Євросоюз втрачає фінансові ресурси через маніпуляції з податками. Як підрахувала Єврокомісія, в 2011 році через порушення правил виплати, ухилення від сплати ПДВ і податкової оптимізації ЄС не дорахувався 1,5% свого ВВП – це майже 200 млрд євро. На думку ЄК, країни повинні жорсткіше реагувати на такі злочини і спрощувати податкові схеми, щоб зробити їх більш прозорими.

Ставки ПДВ у Євросоюзі кожна країна встановлює самостійно. Існує лише мінімальний поріг основної ставки – не менше 15%. Економічна криза змусила європейські країни підвищити ПДВ. Якщо в 2009 році середній розмір податку на прибуток в ЄС був на рівні 20%, то до 2012 року зріс до 21%. Так, нестабільна фінансово Греція минулого року підвищила ставку відразу на 4% – до 23. Але значного зростання надходжень від ПДВ не відбулося.

Найдорожче європейським країнам обходиться відхід компаній у “податковий рай” – офшори. Через них економіка Євросоюзу втрачає щорічно один трильйон євро, що еквівалентно семирічному бюджету усієї Європи.

Поки ж Євросоюз тільки починає боротьбу з “недостачею”. Незабаром Єврокомісія представить проект єдиної європейської декларації ПДВ, де будуть встановлені більш жорсткі податкові вимоги для всіх країн ЄС. З 2015 року Євросоюз може створити єдину систему збору податку на додану вартість, почавши з оподаткування в телекомунікаційному секторі.

РБК-Україна 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *