ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії планують віддати гектар землі за медобладнання вартістю півмільйона гривень

|

На найближче засідання сесії Львівської міської ради планують повторно винести питання «Про затвердження договору інвестування будівництва багатопрофільного медичного закладу на вул. І.Миколайчука,9».  Новий багатопрофільний медичний центр планує будувати ТОВ «Медичний центр Святої Параскеви», пишуть «Наші гроші.Львів».

За словами керівників фірми, плановані інвестиції в проект 13 млн доларів. В мерії вважають будівництво соціально значимим для міста і пропонують звільнити ТОВ «Медичний центр Святої Параскеви» від сплати пайового внеску у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Львова. Натомість підприємство повинно закупити обладнання для кардіологічної реанімації Клінічної лікарні швидкої допомоги.

Це питання викликало неоднозначну реакцію депутатів і на минулому засідання сесії Львівської міської ради його зняли з порядку денного. На думку Ірини Кулинич, директора департаменту економічної політики ЛМР, депутати не хочуть голосувати за проект ухвали з політичних міркувань.

Цікаво, що головний економіст міста не знає суми пайового внеску від якого місто готове відмовитись. У всякому випадку, про це вона заявила в коментарі «Н.Г. Львів». За словами Кулинич сума буде обрахована лише після того, як буде прийнята відповідна ухвала. Для обрахунку необхідні ряд даних серед яких техніко-економічні показники, площа об’єкту, вартість об’єкту. Цих цифр у економістів мерії, як стверджує директор департаменту економічної політики, наразі немає, тому вирахувати пайовий внесок неможливо. Не знає Ірина Кулинич також і яке обладнання та на яку суму планують закупити для лікарні швидкої допомоги замість пайового внеску. Тому вона не змогла відповісти на питання про те, чи вигідної є ця угода для міста з фінансової точки зору.

Чи свідомо Ірина Кулинич говорить неправду, чи справді не в курсі того, що відбувається в Ратуші, для нас залишилось загадкою. Оскільки, в договорі, який є додатком до проекту ухвали про будівництво медичного центру є всі ці данні. Наприклад, саме з договору (проект ухвали та повний текст договору тут) ми дізнались, що орієнтовна проектна площа будівництва складає 10 тис. кв. м. Щодо вартості будівництва, то цю суму  інвестори озвучували на спільній з міським головою прес-конференції – 13 млн грн.

З договору також випливає, що медичний центр побудують на частині ділянки площею0,97 га, яка належить територіальній громаді Львова і перебуває в постійному користуванні Клінічної лікарні швидкої допомоги. Цю ділянку ТОВ «Медичний центр Святої Параскеви» фактично подарують. Адже замовником будівництва виступає Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, в розпорядженні якої є земельна ділянка. Тобто Лікарня нібито будує власний медичний центр на власній землі. Але, оскільки, немає ні коштів ні людських ресурсів, то будує інвестор, ТОВ «Медичний Центр Святої Параскеви», який виконуватиме функції замовника і фінансиста, а по завершенню будівництва набуде офіційне право власності на нерухомість.

За оцінками Державного агентства земельних ресурсів України, середня вартість землі у Львові становить 470 грн за1 кв. м, тобто 47 тис. грн за 1 сотку, відтак вартість земельної ділянки, на який буде побудований Центр становить приблизно 4,7 млн грн.

Список обладнання, яке планують купити для лікарні також є в договорі. Це повинно бути «… нове сучасне обладнання для кардіологічної реанімації: шість кардіомоніторів з центральним пультом; ультразвуковий сканер з кардіодатчиком та доплером; дефібрилятор; портативний кардіоелектрограф; тимчасові кардіостимулятори».

Ми звернулись в фірму, яка продає медичне обладнання. Ціни на нього звичайно залежать від комплектації та виробника, але приблизну вартість того, що буде закуплено можна скласти. Отже, кардіомонітор – від 15 до 35 тис. грн.  Таких має бути 6 штук, тобто 90 –120 тис. грн. Ультразвуковий сканер – 200 -300 тис. грн. Дефібрилятор – від 30 до 90 тис. грн. портативний кардіоелектрограф – від 3 до 16 тис грн. Отже загальну сума обладнання, на яке міняють пайовий внесок і гектар землі становить 323 або 526 тис гривень.

Власником ТОВ «Медичний центр Святої Параскеви», згідно з даними Єдиного державного реєстру є кіпрський офшор ST. PARASKEVA MEDICAL CENTRE, LLC.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *