ОСТАННІ НОВИНИ

У заповіднику Шевченка регіонал знищив автентичну хату (фото)

|

У селі Моринці (Черкаська область) розібрана хата заможного чумака, яку бачив Тарас Шевченко. Про це передає портал «Про головне».

За інформацією ресурсу, днями в селі Моринці, де народився Тарас Шевченко, знищена хата, якій вже виповнилося  200 років. Вона належала до об’єктів Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

«Дерев’яна хата витримала сотні років, її пам’ятають десятки поколінь, але хата не витримала планів головного регіонала Черкаської області Сергія Тулуба», – зазначається на порталі.

Протягом кількох днів хата була повністю розібрана, хоча, як зазначає журналіст порталу «Про головне», вона була практично в ідеальному стані, а в 2012 році на ній повністю перекривали солом’яний дах.

За версією видання, причина варварського ставлення до національних цінностей у «відмиванні грошей». «Влада задумала до 200-річчя Тараса Шевченка відкрити в Моринцях етнографічний комплекс. Щоб відобразити життя чумака Тютюнника з усіма дворовими будівлями: воловнею, повіткою, клунею, коморою, льохом. На все це заплановано виділити з держбюджету 2 млн грн. А хаті чумака обіцяли «подарувати інше життя». Але навіщо було її знищувати, якщо вона була в гарному стані? Тепер від неї залишилася лише купа дров», – обурюється журналіст видання.

 Підрядником «реконструкції» є Юрій Чуєнко.

Як зазначає видання, дивує той факт, що робота почалася на порозі зими, а протягом літа ніяких робіт не проводилося. «Технологія спорудження хати в стилі XVIII -XIX ст. передбачає, що вона повинна добре просохнути. А зараз – осінь, йдуть дощі і морози», – зазначає портал.

До березня 2014 року, хата, швидше за все, готова не буде.

Коментарі

Фото: Портал «Про головне»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *