ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відновили справжню криївку УПА. З кулеметами від депутата

|

20 жовтня у лісовому масиві Бакоцино, що неподалік села Новошино Жидачівського району Львівщини, відбулося відкриття відновленої повстанської криївки на місці загибелі головного ідеолога підпілля Петра Федуна (Полтави). Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

В урочистостях взяли участь депутати, Герой України Юрій Шухевич, різні делегації та громадськість. 

Зокрема, депутат Львівської обласної ради Андрій Холявка у своєму виступі подякував усім причетним до відновлення криївки і висловив сподівання, що це місце стане місцем паломництва для молоді, для підростаючого покоління. 

Водночас помічник народного депутата України Олега Канівця Роман Балицький передав від парламентаря подарунок для криївки – два кулемети, які займуть чільне місце в експозиції й додадуть реалістичності у відтворенні внутрішнього інтер’єру партизанського схрону. 

Довідка

У лісовому масиві Бакоцино, що поблизу села Новошино Жидачівського району, знаходилася база референтури і пропаганди та криївка члена Проводу ОУН Романа Кравчука (Максима). У листопаді 1951 року на базу Максима прийшов зимувати член Проводу ОУН, полковник УПА, головний ідеолог підпілля Петро Федун (Полтава). Через витік інформації МГБ організувало велику операцію, у якій взяли участь близько 5 тисяч чекістів, 200 машин, 100 розшукових собак. 22 – 28 грудня 1951 року лісовий масив було блоковано по периметру. Криївки Кравчука і Федуна впали, а провідники зі супроводом загинули у бою. На місці, де була криївка Федуна (Полтави), місцева громадськість минулого року поставила пам’ятний знак, а цього року поновила криївку. Нині це відновлений криївка-музей.

Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *