ОСТАННІ НОВИНИ

Угорські гудрони з Нового Роздолу загрожують міжнародною катастрофою

|

Депутат Львівської обласної ради Іван Горон виступаючи сьогодні під час сесійного засідання облради із заявою до Президента України Віктора Януковича, прем’єр-міністра України Миколи Азарова, голови Верховної Ради України Володимира Рибака та до голови комітету ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірини Сех наголосив на тому, що екологічна проблема угорських гудронних залишків на Роздільському колишньому сірчаному кар’єрі загрожує переростанням у катастрофу міжнародного рівня.

«За інформацією департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА, під час інтенсивних опадів з майданчика зі складування імпортованих з Угорщини гудронів неочищені стічні води стікають в озеро Глибоке, яке є складовою частиною рекреаційної зони басейну річки Дністер. Отже, локальна проблема Львівщини набуває транскордонного характеру і зачіпає інтереси інших сусідніх держав, а відтак може стати причиною міжнародного скандалу», – зазначив він.

І.Горон нагадав, що протягом 2001-2002 років ДП МВС України «Спецсервіс» завезло 17,2 тис тонн гудронових відходів на промислову площадку підприємства, яку було орендовано з дозволу регіонального відділення Фонду державного майна України у Львівській області. Термін дії договору оренди землі, на підставі якого небезпечні відходи розміщені на території Роздільського ДГХП «Сірка» закінчився ще у 2004 році, однак «Спецсервіс» досі не звільнив ділянку від цих небезпечних відходів.

За словами І.Горона, умови зберігання цих речовин, в яких виявлено 86 токсичних відходів, не відповідають нормам екологічної безпеки, наявний негативний вплив їх небезпечних складників на здоров’я місцевих мешканців, земельні та водні природні ресурси. Також у зверненні депутат просить не допустити розміщення на відпрацьованих територіях Роздільського ДГХП «Сірка» полігону ТПВ та сміттєпереробного заводу.

«Депутати Новороздільської міської та Миколаївської районної та шести сільських та селищних рад, прилеглих до Нового Роздолу, одноголосно проголосували проти будівництва регіонального полігону твердих побутових відходів для Львова та області на території «Сірка». Останні заяви високопосадовців області та міського голови Львова Андрія Садового щодо можливого розміщення на відпрацьованих територіях Роздільського ДГХП «Сірка» регіонального (для Львова та південної частини Львівської області) полігону ТПВ та сміттєпереробного заводу викликають обґрунтовані занепокоєння. Адже цілком ймовірно, що всупереч волі територіальних громад, територію Розділля таки хочуть перетворити на сміттєзвалище цілого Львова.

Ще одного екологічного удару, який планує нанести львівська влада, територія Розділля та місцеві громади не витримають. Навіть найменші дії влади щодо можливого будівництва полігону із сміттєпереробним заводом, наштовхнуться на жорсткий та рішучий опір мешканців територіальних громад, що може привести до непередбачуваних наслідків, а ситуація стане неконтрольованою», – наголосив Іван Горон.

Відтак, у своїй заяві до можновладців депутат ЛОР просить вжити невідкладних та дієвих заходів щодо вивезення гудронів з даної території та невідкладного вирішення інших екологічних проблем Розділля.

Також вимагає не допустити розміщення на відпрацьованих територіях Роздільського ДГХП «Сірка» регіонального полігону ТПВ та сміттєпереробного заводу.

Окрім того, депутат просить надати місту Новий Розділ та прилеглим населеним пунктам особливого статусу зони надзвичайної екологічної ситуації.

Фото Михайла Дашковича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *