ОСТАННІ НОВИНИ

Суд визнав двоставковий тариф незаконним

|

Сьогодні, 16 жовтня, Львівський апеляційний адміністративний суд прийняв рішення, відповідно до якого рішення виконкому Львівської міської ради від 20 жовтня 2006 року щодо введення у місті двоставкового тарифу, визнано незаконним.

Про це у коментарі IA ZIK повідомив правозахисник, голова ради координаторів ГО «Вартові закону» Олексій Веренцов.

Він розповів, що позовну заяву про визнання незаконним рішення виконавчого комітету Львівської міської ради від 20.10.2006 року №1189 «Про двоставковий тариф на теплову енергію, тариф на підігрів води та послуги з централізованого опалення і з підігріву води» подав до суду у 2006 році ЖБК-140. До нього в якості третьої особи з позовними вимогами приєдналось ОСББ «Угорська 22». Крім того, приєднались близько 50 львів’ян. Йдеться про рішення виконкому, відповідно до якого і почали застосувати двоставковий тариф на тепло у Львові.

«Писав позов нині покійний правозахисник Сергій Компанієв. Після його смерті за проханням голови правління ЖБК-140 представником у суді був правозахисник, голова ради координаторів ГО «Вартові закону» Олексій Веренцов», – зазначив Веренцов.

«Було наведено не менше восьми аргументів щодо того, що це рішення виконкому є незаконним. Одним із аргументів було те, що виконавчий комітет та інші виконавчі органи ЛМР не мають законного права приймати рішення про застосування двоставкового тарифу. Другий аргумент – рішення виконкому є непрозорим, бо у ньому відсутня можливість для громадян знати, яка ж собівартість однієї гігакалорії виробництва теплової енергії, собівартість однієї гігакалорії транспортування теплової енергії та собівартість однієї гігакалорії постачання теплової енергії. Ці три частини складають сам тариф. І в рішенні, яке оскаржувалось, вони мали бути. Їх же не було», – розповів Веренцов.

Третій аргумент, з його слів, полягав у тому, що під час формування двоставкового тарифу відбулися певні порушення, а саме – використовувались «сумнівні і недіючі нормативно-правові акти, були застосовані непрозорі розрахунки».

«Виконком та виконавчі органи ЛМР непрозоро формували цей тариф», – підкреслив правозахисник.

Відтак, з його слів, ця справа розглядалась з 2006 року аж до цього часу. Однак, підкреслив Веренцов, незважаючи на тиск, її вдалося довести до логічного кінця. Він нагадав, що справа розглядалась у низці судів, але сьогодні Львівський апеляційний адміністративний суд прийняв рішення задовольнити позивні вимоги.

«У першій інстанції нам відмовили. Друга інстанція – апеляційний суд – скасував рішення першої інстанції і задовольнив наші позовні вимоги, – сказав правозахисник. – Повне рішення суду буде через п’ять днів. Рішення суду з цього питання вступило в законну силу з дня оголошення, тобто, з сьогоднішнього дня. Тобто, це означає, що скасований двоставковий тариф за період дії згаданого рішення виконкому. Йдеться про півтора-два роки»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *