ОСТАННІ НОВИНИ

У філармонії лунала азербайджанська музика

|

В неділю, 13 жовтня, у рамках XIX Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» у Львівській філармонії  відбувся концерт, присвячений музиці азербайджанських композиторів — «Азербайджанські прем`єри». В концерті також брали участь азербайджанські музиканти, зокрема Франгіз Алізаде та ректор Бакинської музичної академії Фахрад Шамсі огли Бадалбейлі. Про це інформує прес-служба Львівської міськради.

Спершу на  концерті виступив  Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під керівництвом азербайджанського диригента Фахраддіна Керімова,  виконав твори Солтана Гаджибекова (симфонічна поема «Караван»), Фікрета Амірова («Азербайджанське капричіо»), Кари Караєва (симфонічні гравюри «Дон Кіхот»), а також всесвітньо відомої сучасної азербайджанської композиторки Франґіз Алізаде («Чарівні Казки» для симфонічного оркестру).

Згодом, у другому відділі «Азербайджанських прем`єр» до виконавців приєднався піаніст, ректор Бакинської музичної академії Фахрад Шамсі огли Бадалбейлі, у виконанні якого прозвучав фортепіанний концерт Фікрета Амірова та Ельміри Назірової, що є співавторкою та першовиконавицею концерту. Як «Азербайджанське капричіо» Амірова, так і Фортепіанний концерт на арабські теми Амірова-Назірової були сповнені народних інтонацій.

Виділявся у програмі також твір Франґіз Алізаде, завдяки використанню композиторкою  прийомів сучасного оркестрового письма, притаманним  музиці XX та XXI століть, а також цілісному і артистично гармонійному стилю композиторки.

Музика Франґіз Алізаде уже не вперше виконується на «Контрастах». Зокрема, у 2011 році композиторка відвідала Львів та провела зустріч зі студентами та викладачами Львівської національної музичної академії. У філармонії тоді прозвучав її концерт для віолончелі з оркестром.

«В останні роки ми активно налагоджуємо двосторонні міжнародні контакти у сфері культури. Проводимо дні культури, дні музики двох держав: минулого року дні культури Азербайджану пройшли в Україні,  цього року – дні культури України в Азербайджані та дні азербайджанської музики в Україні», – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ейнулла Ядулла оглу Мадатлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *