Відселення «квартирантів» з театру Заньковецької стало «Ахіллесовою п’ятою»

|

Відселення мешканців квартир, що знаходяться в будівлі Національного театру імені Марії Заньковецької є «Ахіллесовою п’ятою» у питанні капітальної реставрації будівлі театру. Про це сьогодні під час прес-конференції зазначив директор ТзОВ «УкрДизайнГруп» Ігор Кузьмак.

«Відселення мешканців квартир, що знаходяться в будівлі театру, є досить складне. У 2009-2010 році мешканці нарешті пустили нас до своїх квартир, щоб ми подивились в якому вони стані. Відтак, декілька квартир, власники яких не були проти, нам вдалось включити у проектно-кошторисну документацію. Ми вже маємо певне бачення, яки ми будемо використовувати ті приміщення», – зазначив він.

Окрім того, І.Кузьмак зазначив, що на сьогодні є частина житлових приміщень, які в комплексі з театром потребують як мінімум негайної капітальної реконструкції, оскільки знаходяться в аварійному стані, а також відселення їх мешканців. Однак, на жаль, на сьогодні не всі юридично-правові питання з мешканцями аварійних квартир вирішені. Більше того, за словами І.Кузьмака, деякі мешканці будинку перешкоджають у процесі виготовлення потрібної документації.

Зі свого боку генеральний директор театру ім. М.Заньковецької, заслужений діяч України Андрій Мацяк бачить вирішення цього складного питання у трьох векторах.

«Із 43 квартир лише 6 квартир не хочуть відселятися з тих приміщень. Ми вивчаємо цю ситуацію, постійно спілкуємось з цими мешканцями. Це спілкування не просте, іноді занадто емоційне, але тут нічого дивного немає. Це людське життя. Але я наголошую, що ми силою нікого висиляти не будемо. Ми спробуємо створити такі умови, щоби вони самі захотіли. Тим паче, що більшість мешканців хочуть виїхати звідти», – розповів він.

Окрім того, гендиректор театру нагадав, що у розпорядженні Кабміну за 2008 році є рядочок про відселення мешканців з будівлі театру ім. М. Заньковецької. На ці цілі, за нормами Держбуду, було визначено 18,1 млн грн. з державного бюджету з цільової субвенції до міста. Таким чином, орієнтовно половину мешканців, як каже А.Мацяк, за цю суму можна було б переселити у інші квартири, або хоча б почати будувати новий будинок.

«Відтак, ми зініціювали лист Андрія Садового до міністра культури, де він його просить запланувати у бюджеті наступного року виділення місту цих коштів. Це був би дуже серйозний і вагомий момент. Інше питання, як ці кошти використати – чи купити житло, чи почати будувати новий будинок, або добудувати довгобуд, тощо», – зазначив Андрій Мацяк.

Директор театру також повідомив, що він особисто звернувся до мера Львова з пропозицією виділити у бюджеті наступного року 3 млн грн. на відселення мешканців з цього будинку, які стоять на чергах на квартири від міста.

«Ми намагаємось зрушити це питання з місця. Ми хочемо створити прецедент, бо це все загрузло у трясовині», – сказав А.Мацяк.

Третій варіант, який розглядає керівництво театру для вирішення цього болісного питання, є виділення земельної ділянки під будівництво нового житлового будинку для відселення цих людей.

«Ми зараз перебуваємо в процесі перемовин з керівництвом міста та депутатським корпусом щодо виділення земельної ділянки під будівництво нового будинку. Також ведемо перемовини з забудовниками. Тобто ми розглядаємо три вектори вирішення цього питання», – додав А.Мацяк.

Зазначимо, що на сьогодні із будівлі театру ім. М.Заньковецької потрібно виселити мешканців 43 квартир, а надати потрібно 57 квартир.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *