ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові зустрінуться працедавці та шукачі роботи

|

Започатковані 15 років тому обласною службою зайнятості та НУ «Львівська політехніка» спільні заходи для працедавців і шукачів роботи й досі не втрачають своєї актуальності. Вони змінюються за формою, місцем проведення, кількістю учасників, але, як і в давніші часи, незмінною залишається мета − максимально зблизити основних фігурантів ринку праці: тих, хто надає роботу, її шукає чи професійно визначається. Це оптимальне місце зустрічі найбільш вдало поєднує їхні інтереси й дає змогу вирішити нагальні питання сьогодення чи спрогнозувати ситуацію на перспективу. Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Львівського обласного центру зайнятості.

Цьогорічний День професійного самовизначення поєднує 23-й Ярмарок кар’єри та День відкритих дверей навчальних закладів. У його роботі візьмуть участь майже 70 підприємств, установ та організацій Львівщини, Києва й Харкова. Працедавці повідомили про потребу у фахівцях ІТ-сфери, харчової промисловості, швейної галузі, готельно-ресторанного бізнесу, торгівлі, транспортних перевезень, військової служби за контрактом. Усього задекларовано близько 900 вакансій.

А це є доброю нагодою для львів’ян і гостей древнього міста Лева під час безпосередніх перемовин із представниками фірм і компаній обрати найбільш підходящу роботу з належними умовами, перспективами професійного росту та заробітною платою. Особливо це важливо для випускників навчальних закладів, котрі через кілька місяців впритул зіткнуться із питанням працевлаштування. Нині ця проблема стоїть досить гостро. Адже майже 50 відсотків клієнтів служби зайнятості Львівщини − віком до 35 років. Найбільше безробітних зафіксовано серед тих, хто освоїв бухгалтерську чи сестринську справу, здобув спеціальність правознавця, економіста, філолога або фінансиста. Загалом у січні-вересні 2013 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 3313 випускників вищих і 2234 − професійно-технічних навчальних закладів.

У новій редакції Закону України «Про зайнятість населення», що вступив у дію з 1січня 2013 року, прописані вагомі механізми для врегулювання ситуації на ринку праці, зокрема й щодо сприяння зайнятості молоді. Так, за забезпечення їх першим робочим місцем працедавець упродовж року щомісячно отримуватиме відшкодування у розмірі фактичних витрат на сплату єдиного соціального внеску.

Така компенсація надаватиметься за умови збереження за молодою особою робочого місця протягом двох років.

Окрім того, безробітні, котрі мають намір започаткувати власну справу, можуть отримати одноразову виплату допомоги з безробіття для організації бізнесової діяльності. В усіх центрах зайнятості області функціонують консультаційні пункти, де спеціалісти податкової служби, Пенсійного фонду, банківських установ, кредитних спілок, представники громадських осередків та інших організацій на безкоштовній основі надають підприємцям-початківцям відповідні консультації.

Для студентів останніх курсів вищих і професійно-технічних навчальних закладів у законі передбачене шестимісячне стажування на виробництві за професією, за якою здобувається освіта. Важливо, що до трудової книжки стажиста вноситься відповідний запис, що засвідчує набуття певного досвіду роботи за фахом.

Пільги встановлені і для молодих спеціалістів, котрі вирішили поїхати працювати в сільську місцевість. Для них гарантовані житло на період роботи та одноразова адресна допомога в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Якщо ж молодий працівник попрацює в такому населеному пункті не менш, ніж десять років, житло передається йому у власність.

День професійного самовизначення стане вдалим місцем зустрічі абітурієнтів із представниками майже 50 навчальних закладів, які готують фахівців за актуальними професіями. За традицією вихованці установ профтехосвіти проведуть майстер-класи з виготовлення кулінарних виробів, надання перукарських послуг, продемонструють власноруч виготовлені моделі одягу й таке інше. Випускники загальноосвітніх шкіл зможуть пройти тестування на схильність до того чи іншого фаху, а після ознайомлення з вакансіями переконатися у його затребуваності працедавцями.

У рамках заходу також відбудеться прес-конференція на тему: «Молодь і ринок праці: проблеми та шляхи їх розв’язання». Початок заходу – 16 жовтня 2013 року об 11-00, прес-конференції ¬ 11-30. Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 17, Палац мистецтв.

Фото: PHL 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *