ОСТАННІ НОВИНИ

На веб-порталі Львівської міськради можна дізнатись про новини сторічної давнини

|

Свою історію знатимемо краще. 14 жовтня на офіційному  веб-порталі Львівської міської ради стартує інформаційно-бібліографічний проект Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка і управління внутрішньої політики Львівської міської ради – «Львів 100 років тому». Метою проекту є збереження, пошук і популяризація періодичних видань як унікального джерела до історії щоденного життя нашого міста у його політичному, релігійному, інтелектуальному та культурному багатоманітті. Як і в давні часи, читання газети (у паперовій чи електронній версії) для львів’ян залишається незмінним супроводом смакування запашною кавою та засобом формування суспільного середовища, інформує прес-служба Львівської міськради.

Історія поширення актуальних новин сягає витоками давньоримських часів, коли дерев’яні «Acta diurna» інформували громадян про важливі політичні події. Становлення модерної традиції періодичних газетних видань у Європі пов’язують з німецькими виданнями «Relation: Aller Furnemmen» (Страсбург, 1605 або 1609 р.) та «Avisa Relation oder Zeitung» (Аугсбург, 1609 р.). На початку ХVII ст. почали видавати газети у Бельгії та Франції. Ці газети не мали чітко фіксованих назв та рубрик, а новини часто публікували в міру надходження до редакції, без урахування важливості та достовірності.

Уже про події національно-визвольної війни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького можна було прочитати у європейській пресі, а контексти зовнішньої політики Івана Мазепи складають вагомий пласт публікацій у періодиці початку XVIII ст. У цей же період почали з’являтися перші, ще не зовсім періодичні листівки з новинами і у Львові. Наприклад, 9 липня 1749 p. було надруковано польськомовний аркуш – «Kurjer lwowski».

Першою ж повноцінною газетою в Україні став львівський тижневик «Gazette de Leopol», що виходив французькою мовою упродовж 1776 р. Тут друкували різноманітні повідомлення з усіх кінців Європи, газета мала і додатки, наприклад, «Публічні оповістки міста Львова та його околиць». У 1792-1798 рр. виходила перша львівська щоденна газета – «Dziennik patryjotycznych polityków». А 15 травня 1848 р. саме у нашому місті побачила світ перша газета українською мовою – «Зоря Галицька».

«Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка є одним із найбагатших у Східній Європі репозитаріїв, що неперервно комплектувався періодичними виданнями з кінця XVIII ст. Унікальні фонди, що є предметом досліджень численних українських та зарубіжних істориків, правників, журналістів, потребують також ґрунтовного консерваційного та реставраційного опрацювання. Головна мета книгозбірні – зберігати та популяризувати спадщину минулого. Тому серед наших проектів важливу роль відіграють заходи, спрямовані на оцифрування документів та можливості якнайширшого удоступнення читачам. Як учасник проекту «Львів – місто літератури», наша Бібліотека запропонувала ініціативу, підтриману керівництвом міста, реалізація якої сприятиме нагадуванню львів’янам про минулі традиції та формуванню неповторної сучасної європейськості Львова. Кожен львів’янин щоденно зможе перегорнути електронну сторінку, і, за горнятком кави, прочитати свіжу новину… столітньої давнини», – зазначив директор Наукової бібліотеки Василь Кметь.

«Історія має здатність повторюватися, а неврахування досвіду минулого завжди мало болючі наслідки. Спільний з найдавнішою українською бібліотекою проект має допомогти подолати спричинені тоталітарним режимом психологічні розриви з минулим, і, таким чином, повною мірою зрозуміти значення унікального досвіду громади Львова, відображеного не лише у чині національно-визвольних змагань, але і в організації щоденного життя, в культурі багатогранного міста минулих епох – міста Івана Франка, Михайла Грушевського, митрополита Андрея Шептицького», – прокоментував начальник управління внутрішньої політики Львівської міської ради Андрій Шевців.

За словами координатора проекту, завідувача сектору бібліології Наукової бібліотеки Ігоря Петрія, популяризація колекцій періодичних видань давнього університету за підтримки міської ради продовжує традиції тісного зв’язку міста з академічним середовищем.

«Спочатку ми пропонуємо до уваги лише декілька львівських видань, але у перспективі бачимо і тематичне, і інституційне розширення проекту. Проект покликаний зацікавити якнайширше коло читачів. Незважаючи на різні історичні епохи, проблеми та контексти, події, відображені на сторінках наших газет, часто мають багато спільного з сьогоденням. Думаю, що сучасні львів’яни прочитають новини столітньої давності з не меншим зацікавленням, ніж актуальні», – розповідає Ігор Петрій.

Ознайомитися з проектом можна тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *