ОСТАННІ НОВИНИ

Московські погроми (відео)

|

У Бірюльово (Москва, Південний адміністративний округ) почався “народний схід”, викликаний вбивством молодого чоловіка представником кавказької національності.

Як передає “Дождь”, 10 жовтня виходець із Середньої Азії або Кавказу напав на 25-річного місцевого жителя Єгора Щербакова з ножем. Від отриманих поранень чоловік помер на місці, а злочинець – зник.

12 жовтня жителі району Бірюльово Західне вийшли на акцію протесту з вимогою закрити овочеву базу, розташовану в районі (на ній працюють трудові мігранти з Кавказу) і знайти вбивцю.
Близько 40 людей зібралося біля будівлі відділу поліції, вигукуючи гасла, вимагаючи затримати невідомого та посилити міграційне законодавство.

За інформацію про вбивцю оголошено винагороду в 1 мільйон рублів. Правоохоронці підключили кращих слідчих до розслідування вбивства.

13 жовтня кілька десятків людей знову прийшли до місця вбивства Щербакова, зібравшись біля торгового комплексу “Бірюза” і вимагаючи знайти вбивцю.
За даними “РІА”Новости”, в будівлі ТЦ спостерігається задимлення, причина якого встановлюється, йде евакуація відвідувачів. До будівлі підтягнули наряди ОМОНу.
Поліція затримала кількох учасників “народного сходу”, інші учасники почали вигукувати вимоги відпустити затриманих. Учасники протестів почали будівництво барикад, знімають з ОМОНівців шоломи, кидають у них каміння та урни. Протестуючі оточив автобус ОМОНу, скандуючи “Відпускай”.
У свою чергу ОМОН закликав учасників протесту розійтися: “Такими моментами не вирішимо питання. Розходьтеся по домівках”. Після цього в хід пішли палиці.
Як заявив один з координаторів асоціації етнополітичного об`єднання “Русские” Дмитро Дьомушкін, націоналісти планують приєднатися до акцій протесту.
Пізніше мітингувальники попрямували до овочебази, яку раніше вимагали закрити. За повідомленнями свідків подій, участики акції протесту, озброєні камінням та пляшками, спершу почали ламати ворота “Шиномонтажа” поруч з базою. Також з`явилися повідомлення, що почався погром овочебази, її “захоплено і розгромлено”.
“Беруть мандарини”, – пишуть свідки подій у Twitter.
При цьому ОМОН також знаходиться на місці подій, однак арештів та затримань протестувальників немає. Тим часом поліція перекриває Маніжну площу.
За даними свідків подій, біля овочебази після її погрому почали затримання учасників акції протесту, затримали кілька журналістів.
“Чути вигуки “Русских бьют!”, ОМОН використовує палиці”, – повідомляють ЗМІ.
Поліція заявляє про 7 затриманих. За фактом безладів порушено кримінальну справу за статтею 213 – “Хуліганство”.
Мер Москви Сергій Собянін доручив провести “ретельне розслідування вбивства Єгора Щербакова”. Разом з тим, за словами прес-секретаря Собяніна Гульнари Пенькової, ” особи, причетні до заворушень у Бірюльово, мають бути притягнуті до відповідальності згідно із законом”.
Також в одній з націоналістичних спільнот у соцмережі “ВКонтакте” адміністратори підтвердили інформацію, що в Бірюльово стягуються фанати і націоналісти з Підмосков`я. Однак за інформацією “Газети.Ru”, організовані фанатські угруповання не підтвердили свою причетність до подій.
За оновленими даними Московського главку МВС, у Бірюльово Західне та у Північно-Східному адміністративному окрузі Москви затримано більше 250 осіб. Як повідомляє “РІА “Новини”, у Бірюльово затримано близько 200 порушників, у ПСАО (там пройшла стихійна вулична акція) – близько 60 осіб.
За даними “Інтерфаксу”, після зіткнень футбольних фанатів з кавказцями на вулиці Подільських Курсантів не менше 5 осіб було госпіталізовано. Під час зіткнень натовпу з поліцією в районі ТЦ “Бірюза” кілька людей, в тому числі бійці ОМОНу, отримали легкі поранення.
Джерело у правоохоронних органах повідомило, що поліція вже встановила коло осіб, які можуть бути причетні до вбивства Єгора Щербакова, загибель якого спровокувала масові акції на півдні Москви. “Стосовно одного з підозрюваних проводяться заходи по затриманню”, – зазначив співрозмовник, повідомляє “Інтерфакс”.
За даними “Комерсанта”, біля ТЦ “Бірюза” – близько 700 осіб: “Дзвенять пивні пляшки, народ розпалений, при тому, що чверті присутніх явно завтра до школи. Проїжджаючі машини схвально сигналять. У натовпі ходить відомий націоналіст Іван Миронов”.
Разом з тим поліція проводить масові перевірки документів в Бірюльово. Шляхи, що зв`язують район та Бірюльово Східне, перекрито.
Прес-секретар Дмитра Медведєва Наталія Тімакова відмовилася від офіційного коментаря з приводу ситуації, що склалася в Бірюльово.
“На вулиці в Бірюльово – тільки автомобілі МВС і “розкачана” молодь групками у фанатських шарфах і одязі утльтраправих марок”, – повідомляють ЗМІ.

“На станції “Бірюльово-Товарна” – близько 100 бійців ОМОНу і 15 автозаків. Протестувальників шукають у дворах і затримують по одному- двоє, вони не чинять опору. Поліція оголошує в мегафон, щоб люди розходилися. Загін ОМОНу (чоловік 40) рушив у бік житлових кварталів на захід”, – передає “Комерсант”.
Разом з тим Федерація мігрантів Росії радить іноземцям не розгулювати вулицями Москви.
Головний редактор телеканалу “Russia Today” Маргарита Сімоньян повідомляє, що “етнічні погроми в Бірюльово – наслідок мітингів на Болотній площі”.
“Держпропаганда так і буде висвітлювати”, – зазначив на це російський опозиціонер Ілля Яшин.
Разом з тим близько 100 осіб затримано в районі станції “Бірюльово-Товарна”, загальне число затриманих на півдні Москви сягнуло 300 осіб.

Правоохоронці відтіснили натовп в Бірюльово, майданчик перед ТЦ “Бірюзп” зачищений. “Затримання посилилися”, – зазначає “Коммерсант”. За даними очевидців, ОМОН добивав лежачих кийками.
У префектурі Південного адміністративного округу Москви створено штаб з протидії нелегальній міграції.
Жителі Москви відзначають в соцмережах, що події у Бірюльово з моменту початку масових заворушень висвітлює тільки телеканал “Дождь”. У решти – звичайна програма, па Першому каналі – виступ Філіпа Кіркорова.

Українська правда 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *