ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні у світі відзначають міжнародний день дівчаток

|

Здорові та щасливі дівчатка – в майбутньому щасливі мами. 11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Цю дату проголосила Генеральна Асамблея ООН на знак визнання прав дівчаток та унікальних проблем, з якими їм доводиться стикатися у всьому світі.

Вперше день дівчаток відзначався 2012 року і був присвячений актуальній для багатьох країн світу проблемі – дитячому шлюбу. Як свідчить статистика, майже кожна третя жінка в світі віком від 20 до 24 років вперше вийшла заміж до досягнення 18-річчя. Третина з них одружилася раніше, ніж їм виповнилося 15 років. Особливо лякає ця тенденція в країнах, що розвиваються: 90 відсотків дітей, які народжуються у 15-19-річних підлітків, – це діти дівчаток, які вже одружені.

Водночас дитячі шлюби є порушенням основних прав людини і негативно впливають на всі аспекти життя дівчаток. Ранні шлюби позбавляють дівчаток дитинства. Їх насильно змушують переривати освіту, можливості таких дівчаток дуже обмежені, а небезпека зазнати насильства і домагань зростає у кілька разів. Дитячі шлюби загрожують здоров`ю і життю дівчаток, оскільки ведуть до ранніх вагітностей, до яких дитячий організм часто просто не готовий.

Перший Всесвітній день дівчаток, що офіційно відзначається, був покликаний звернути увагу громадськості на проблему ранніх шлюбів. У рамках цього дня урядам різних країн у партнерстві з представниками громадянського суспільства і міжнародним співтовариством пропонувалося вжити негайних заходів для того, щоб покінчити зі згубною практикою дитячих шлюбів. Для цього ООН рекомендувала на рівні державної влади ухвалити закони, що регламентують мінімальний вік вступу в шлюб, поліпшити доступ до якісної початкової та середньої освіти, і надавати допомогу юним жінкам, які вже одружені.

Укрінформ

Фото – Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *