ОСТАННІ НОВИНИ

Половина офісних працівників жертвує особистим життям заради кар’єри

|

Кожному другому «білому комірцю» доводиться жертвувати особистим життям заради кар’єри. Такі результати були отримані під час дослідження, що проводилося Міжнародним кадровим порталом HeadHunter Україна. Всього лише третина опитаних відчувають, що в їхньому житті є гармонія між роботою та особистим життям.

Кожен десятий  офісний працівник є добровільним трудоголіком. Cуттєвий перекіс інтересів у бік роботи — його особистий, добровільний вибір. Чоловіків серед таких респондентів більше (12%), ніж жінок (7%). Особливо часто жертвують особистим часом заради роботи фрілансери — серед них трудоголіків 20%.

У більшості  ж випадків ночують у офісі  та працюють на вихідних — не з доброї волі. Кожен третій вимушений жертвувати особистим життям заради заробітку й через неможливість знайти іншу, більш високооплачувану, роботу. 20% офісних працівників ставлять роботу вище сім’ї тільки тому, що по-іншому неможливо зробити успішну кар’єру. Ще 27%, хоча й прийняли добровільне рішення сконцентруватись на кар’єрі, були би не проти працювати менше і більше часу присвячувати собі. Ще 10% не встигають жити повноцінним життям поза роботою тільки тому, що так склались обставини.

Заради кар’єрних амбіцій найчастіше жертвують відпочинком і душевним спокоєм. Часто від роботи страждає здоров’я, сім’я, хобі та друзі трудоголіка. А ось без жертв обходиться вкрай рідко.

Від кар’єри  заради сім’ї відмовляються значно рідше. Про такий вчинок заявили 6% опитаних. Але на відміну від тих, кому доводиться багато працювати, цей вибір значно частіше добровільний (31%). Кожен другий респондент із цієї групи (54%) не відмовився би від можливості більше займатися своєю кар’єрою. І тільки 15% зізнались, що вибір на користь сім’ї вони зробили під тиском зовнішніх обставин. Найчастіше при такому життєвому виборі респондентам доводиться жертвувати можливістю багато заробляти й досягнути кар’єрних вершин.

Причини відсутності балансу між  роботою і особистим життям більшості  респондентів бачаться швидше зовнішніми. Для майже половини опитаних головна причина — завищені вимоги й очікування роботодавців (43%). Ще для 20% основна перепона в досягненні гармонії — система цінностей та стереотипів, що склалась у державі, а також непроста економічна ситуація.

Тільки третина опитаних упевнені, що не можуть досягнути гармонії між роботою та особистим життям тому, що самі не вміють її організовувати (37%). Більш самокритичні в цьому питанні топ-менеджери, власники бізнесу та фрілансери. Менеджери середньої ланки й лінійні спеціалісти частіше звинувачують у всьому зовнішні обставини.

Дані були отримані в результаті опитування зареєстрованих користувачів сайту hh.ua, проведеного у вересні 2013 року. В опитуванні брали участь 2839 респондентів з різних регіонів України.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *