ОСТАННІ НОВИНИ

Медики запевнили, що спалаху грипу цього року не буде

|

Різких підйомів захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання нинішньої зими не буде. Про це на брифінгу «Грип: профілактика і вакцинація» заявив заступник голови Державної санітарно – епідеміологічної служби України Олександр Кравчук, передає «Інтерфакс – Україна».

За його словами, в даний час «епідеміологічна ситуація стабільна, прогнозована, є характерною для цієї пори року і знаходиться під контролем».

 Він нагадав, що взимку 2011-2012 рр. в Україні за сезон перехворіло близько 5,5 млн осіб, взимку 2012-2013 рр. – близько 6 млн осіб, і на такому ж рівні очікується захворюваність нинішньої зими.

Уцілому, за словами глави ДержСЕС, різких підйомів захворюваності в нинішньому сезоні не буде, але очікують дві хвилі – в кінці грудня і на початку березня. На даний момент щодня зростання рівня захворюваності становить близько 5%. За попередній тиждень у 10 контрольних містах захворіли 42 тис. осіб проте ні ускладнень ні смертей не зафіксовано. Глава ДержСЕС також зазначив, що, в цілому, у світі викликають стурбованість два штами вірусу грипу: близькосхідний респіраторний синдром і «пташиний грип» в Китаї. З метою профілактики в аеропортах буде посилено контроль тих, хто повертається з Близького Сходу і Китаю. Кравчук також заявив, що в даний час Україна готова до початку епідемічного сезону. «Далі все залежатиме від громадян», – зазначив він.

Зокрема, він повідомив, що в Україні вакцинації проти грипу становлять від 0,5% до 1,5% всього населення, в той час, як, наприклад, в Російській Федерації цей показник становить близько 30%.

 За словами Кравчука, в Україні безкоштовна вакцинація групи ризику проводиться тільки за кошти місцевих бюджетів і, в цілому, це становить близько 50% всіх вакцинованих.

Він нагадав, що це, в першу чергу, люди, які мають велику кількість контактів з людьми, зокрема, правоохоронці, медики та вчителі. У той же час, зазначив Крачук, в Росії безкоштовна вакцинація досягає 90%.

Головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров´я України Ольга Голубовська зазначила, що в цьому сезоні в Україні буде переважно циркулювати штам вірусу грипу групи В «Массачусетс», який в Україні вже давно не спостерігався, тому у населення немає імунітету до цього вірусу.

 У той же час вона констатувала, що клінічний перебіг захворюваності на грип вірусу У значно легший, ніж при захворюванні на грип групи А.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *