ОСТАННІ НОВИНИ

Андрієнко та Вірастюк презентували «Івана Силу» у Львові

|

Режисер фільму Віктор Андрієнко та один із його героїв Василь Вірастюк, презентували львів’янам кінострічку, відзняту на основі реальних подій – «Іван Сила». Фільм був запущений у виробництво 21 серпня 2012 року. Зйомки тривали три з половиною місяці. На авторській презентації стрічки побував й кореспондент «Львівського порталу».

Автори фільму розповідають, що створили фільм, адресований дітям, але це лише на перший погляд, адже біографічна стрічка, яку вчора продемонстрував режисер львівським журналістам, розрахована на значно ширшу аудиторію. Її на рівних можуть дивитися як діти, так і дорослі.

Глядачам пропонується добре, сімейне кіно, в якому не зустрінете кривавого місива чи еротики. Зате фільм відкриває українцям реальну людину-легенду – Івана Фірцака (прізвисько Кротон – авт.), чиї заслуги були призабуті в часи СРСР, адже влада замовчувала його світові досягнення.

Фільм «Іван Сила» оповідає незвичайну історію життя українця, який народився в червні 1899 року в селі Білки Іршавського району на Закарпатті. Простий хлопець добився неймовірної світової слави, був чемпіоном Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби, чемпіоном Європи з культуризму. За плечима силача чимало поєдинків з відомими борцями та боксерами світу.

Деякі силові трюки, які Іван виконував як артист цирку, досі ніхто не може повторити. Сама королева Англії, подарувала йому шолом, манжети і пояс, оздоблений золотом та діамантами. А преса називала його найсильнішою людиною ХХ століття.

У 1937 році з молодою дружиною у самому розквіті своєї слави він повернувся на батьківщину до рідного села. Але тодішня влада не оцінила його заслуг. Мало того, НКВД конфіскувало у Кротона всі його нагороди, відзнаки і навіть фотографії. Проте дух Івана Фірцака не зламався. Він був засновником закарпатської циркової школи силових мистецтв. Багато його учнів здобули чемпіонські титули у важкій атлетиці.

Однією з причин смерті Фірцака стала імплантована золота пластина, яку він носив після травми, яку йому заподіяли англійські фанати за перемогу над чемпіоном світу з боксу Джоном Джексоном. Ця пластина потребувала заміни. За часів Радянського Союзу не було можливості виїхати за кордон для проведення операції, тому рана під пластиною почала загнивати. Лікар, який регулярно приїздив до атлета з Іршави, не зміг нічого вдіяти. Силач помер 10 листопада 1970 року в селі Білки.

За словами Віктора Андрієнка, стрічка розповість історію про людину, вихідця з простої, небагатої сім`ї, яка в підсумку домагається всього. В основу «Івана Сили» лягла бібліографічна книга Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили», яку трішки адаптували.

Виконавцем головної ролі виступив український чемпіон з пауерліфтингу Дмитро Халанджі. Також у фільмі знявся інший відомий український силач, Василь Вірастюк, який зіграв супротивника головного героя, Загалом до фільму залучено цілу плеяду зірок. Серед них Ольга Сумська, Богдан Бенюк, самі режисери й інші.

Як не дивно, але спонсорувала стрічку на сто відсотків держава, за рахунок патенту, виграного Андрієнком. Бюджет фільму склав близько 16 мільйонів гривень.

Картина з`явилася у прокаті 3 жовтня і її можна подивитись на широких екранах впродовж місяця.

Режисер фільму розповів цікаві речі про те, як ніхто на батьківщині їхнього реального героя до останнього не вірив, що в Україні знімають фільм про Івана Фірцака.

«Ніхто не вірив, що я знімаю фільм про Кротона. Думали що Андрієнко відкриває якийсь генделик», – сміється він.

Окрім того, у режисера було бажання знімати цю стрічку у Львові, проте зробити цього він все ж не наважився. Коли він оглядав натуру для фільму, його відштовхнула проста річ – нові пластикові вікна у старовинних будинках Львова.

«Це не реально знімати… Ті вікна довелось би замальовувати, а ми не могли собі цього дозволити», – сказав Андрієнко.

Стосовно того чи окупиться його стрічка, режисер відповів, що «на такому не заробляють… У цьому фільмі не гроші головне… Він окупиться, бо кожного року у нашої стрічки підростатиме новий глядач. А головний меседж фільму, який потрібно знати дітям, що «правда завжди переможе!», – прокоментував режисер.

 За словами українського стронґмена та одного з акторів фільму – Василя Вірастюка, ця біографічна історія розповідає про парубка із села, що відправився в чуже місто шукати кращого життя і досяг своєї мети.

«Мені б хотілося, щоб діти дивилися цей фільм із дорослими, цілими родинами. Переконаний, що він змусить багатьох задуматися, зробити важливі висновки. Всі ці «супермени», відомі по мультфільмах, повністю вигадані персонажі. А ми маємо реальні, унікальні приклади співвітчизників… Проста людина зі села, якщо працює, може досягти чималого», – переконаний Вірастюк.

Окрім того Василь зізнався, що перед кінокамерою працювати значно важче, аніж виступати як спортсмен чи просто сидіти й дивитися в кріслі. Адже півтори – дві хвилини стрічки можна знімати один – два тижні…

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *