ОСТАННІ НОВИНИ

У Франції відкривають українську церкву та центр Анни Ярославни

|

16 листопада неподалік Парижу, у містечку Санліс (там жила українська королева Франції Анна Ярославна) відкриють двері нової церкви УГКЦ – храм святих Бориса і Гліба, який нещодавно придбала українська Єпархія святого Володимира в Парижі. Про це повідомляє прес-служба УКУ.

Вже 16 листопада о 10:00 тут відслужать Архиєрейську літургію, а 17 листопада в Соборі Паризької Богоматері відбудеться поминальна відправа за жертвами Голодомору.

«Ми згадаємо як мучеників, так і жертв Голодомору. Ми покликані плекати певність про своє майбуття, життєдайно стверджувати свою гідність – не коштом інших, не наперекір комусь, а просто тому, що вона правдива», – зазначив у своєму блозі владика Борис Ґудзяк. За словами Президента УКУ, храм Бориса і Гліба в серці Європи, куди приїхала в ХІ столітті їхня племінниця Анна Ярославна «мав би бути святинею нашої здатності свідчити і розуміти, що в оболонці нашого тендітного українського буття можна жити гідно і повноцінно, плідно і переможно. Не перемагати когось, а себе».

Нагадаємо, що церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. Левова частка пожертв належить львівським підприємцям, які протягом кількох років підтримують УКУ у Львові.

За попередніми підрахунками, на ремонт та облаштування церкви потрібно 1,5 млн. доларів, адже вона вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності. Також при новій церкві УГКЦ створять культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю. Проектом передбачено, що у приміщенні діятимуть виставки та відбуватимуться різноманітні культурні заходи. Центр Анни Ярославни повинен стати для французів, українців Франції, українців в Україні і у діаспорі місцем, де в Європі шанують українську культуру і розвивають українсько-європейську співпрацю.

Фото: УГКЦ.FR

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *