ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч звання «Мати-героїня» отримали 166 львів’янок

|

В Україні вже традиційно нагороджують матерів почесним званням «Мати-героїня», яке є вищою формою відзначення громадян за вагомий внесок у реалізацію державної політики з питань сім’ї, материнства і дитинства, самовіддане виховання та навчання дітей. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Сьогодні у Львові в управлінні соціального захисту Львівської міської ради в системі Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків (ЄДАРП) обліковано 3,3 тис. багатодітних сімей, що становить трохи більше 1% всіх львівських сімей.

Окрім того, починаючи з 2006 року в управлінні обліковано більше 400 матерів, яким вже присвоєне почесне звання «Мати-героїня». У 2013 році 166 львів’янок удостоїлись звання «Мати-героїня» Відповідно до Положення про почесні звання України затверджене Указом Президента України від 29.06.2001 року № 476/2001 почесне звання «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, в тому числі дітей усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у вихованні дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

 Для ініціювання клопотання на присвоєння почесного звання «Мати-героїня», особа, яка прописана у Львові може звернутись в районний відділ управління соціального захисту Львівської міської ради за місцем реєстрації з таким переліком документів: нагородний лист встановленого зразка в якому в п.13 повинні бути зазначені конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання, а саме – особистий внесок у виховання дітей, створення сприятливих умов для здобуття освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральний якостей (4 екземпляри-оригінали заповнені друкованим способом); копії свідоцтв про народження дітей, завірені належним чином (по 2 екземпляри); витяг з протоколу засідання органу місцевого самоврядування (для непрацюючих жінок), трудового колективу підприємств, установ, організацій, на яких було прийнято рішення про висунення кандидатури до відзначення (завірений печаткою і підписами); копію паспорта (1,2,11 сторінки). Жінки, після присвоєння почесного звання «Мати-героїня» мають право на отримання одноразової грошової допомоги розмір якої становить 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установленого з 1 січня року, в якому жінці було присвоєно почесне звання. «Важливо наголосити, що кілька років тому за нашої ініціативи в місті впроваджені три виплати багатодітним сім’ям, які виплачують з коштів бюджету міста. Так, сім’ям, які мають на утриманні четверо і більше дітей місто виплачує допомогу в розмірі 1 тис. грн., сім’ям, які мають на утриманні шестеро і більше дітей сума допомоги складає 7,5 тис. грн. ці виплати місто виплачує один раз на рік. З поміж цього, хочу виокремити допомогу, яку ми виплачуємо сім’ям, у яких одночасно народилось троє і більше дітей, в розмірі по 500 грн. щомісяця, до досягнення дітьми дворічного віку. Ці запровадженні ініціативи це відповідь соціальної політики міста тим соціальним викликам, які були особливо актуальні в роки їх запровадження», – каже начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталя Федорович. У 2013 році 166-ти львів’янкам присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». Останнім Указом Президента України від 24.08.13р. №440 з нагоди Дня Незалежності 28 львів’янок, на вихованні яких 160 дітей, удостоїлись цього почесного звання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *