ОСТАННІ НОВИНИ

Видана львів`янам ліцензія на видобуток вуглеводнів опинилася в іноземців

|

Минулого року Львівська обласна рада погодила надання спецдозволів на видобуток природного газу дочірньому підприємству «Укрзахідгеологія» Національної акціонерної компанії “Надра України”, але в результаті застосування певної схеми ліцензію на видобуток нетрадиційних вуглеводнів на Львівщині зараз має іноземна компанія Eni SpA.

Про це сьогодні на сесії Львівської обласної ради заявила народний депутат України від ВО «Свобода», голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех. Депутат адресувала питання щодо цієї ситуації міністрові  енергетики та вугільної промисловості України Едуардові Ставицькому, інформує прес-служба ЛОО ВО «Свобода».

«Рік тому обласна рада погодила дозволи на дев’ять ділянок дочірньому підприємству «Укрзахідгеологія». Тоді йшлося про нафтогазоносні надра, зокрема видобування природного газу, газу (метану) вугільних родовищ, нафти, конденсату, бітуму нафтового. Депутати ухвалили такі рішення, переймаючись долею держави, інтересами громад. За допомогою яких корупційних схем ліцензію на ці ділянки отримала італійська компанія «Ені», яка нині має дозволи на видобуток нетрадиційних вуглеводнів? Йдеться про 3, 8 тис. кв. км території Львівщини. Міністрові сьогодні смішно, але не смішно жителям Львівщини. Додайте до цієї площі ще понад 6 тис кв. кілометрів території, яку хочуть віддати «Шеврону». Це величезні площі», – зазначила Ірина Сех.

Вона наголосила, що звертатиметься з цього приводу в Генеральну прокуратуру.

Як відомо, у лютому 2013 року ДП «Західукргеологія» стала співзасновником ТзОВ “Західгазінвест” разом з НАК “Надра України” та спільним українсько-канадським підприємством “Коломийська нафтогазова компанія “Дельта”, що належить британській компанії Cadogan Petroleum Plc. А ще за кілька місяців Антимонопольний комітет України дозволив Eni SpA придбати 50,01% ТОВ “Західгазінвест”, яке володіє ліцензіями на розробку родовищ у Львівській області загальною площею близько 3,8 тис. кв. км. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *