ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська політехніка долучилася до вивчення архітектурних скарбів короля Данила

|

У Національному університеті “Львівська політехніка” відбулася презентація результатів першого етапу українсько-польського наукового проекту “Пошук, ідентифікація і наукове вивчення найстарішого храму Пресвятої Богородиці, побудованого у Холмі королем Данилом Галицьким”. Проект здійснюється за підтримки Фонду Петра Порошенка та Національного інституту спадщини міністерства культури Польщі. Про це інформує прес-служба Національного університету “Львівська політехніка”.

Народний депутат України Петро Порошенко був присутній на презентації разом з ректором Львівської політехніки професором Юрієм Бобалом, який наголосив, що  університет активно долучився до реалізації цього проекту, забезпечивши технічне оснащення археологічних і дослідницьких робіт.

Це відзначив у своєму виступі й керівник української групи експедиції, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Інституту архітектури  професор  Микола Бевз. Він, зокрема,  підкреслив унікальність і складність проведення археологічних досліджень на території Замкової гори у польському місті Холм, де розташований собор Різдва Пресвятої  Богородиці. Розкопки треба було вести всередині діючого храму з ювелірною точністю у перервах, коли не було відправ.

Вже на першому етапі робіт з використанням найсучаснішого георадару було віднайдено археологічний об`єкт ХІІІ століття — релікти  фундаментів та стін кафедральної церкви Пресвятої Богородиці. Техніка спорудження собору відрізняється від тих, які застосовувалися у той час в інших містах Русі та Європи. Храм було збудовано за новими європейськими технологіями з використанням цегельної кладки і винятково  міцного розчину. Першу згадку про цю церкву відносять до 1253 року. Вона не раз згадувалася у літописах, але у ХVIII столітті стару кафедру було розібрано і сліди її загубилася. Тепер залишки храму віднайдено.

Для України особлива цінність проведених робіт  полягає у тому, що в одній з крипт можуть перебувати останки короля Данила та двох його синів — Романа   і Шварна.

Під час презентації Петро Порошенко зазначив: “Ми розпочали проект з розумінням історичної місії — повернення Україні її першого Короля”.

У презентації взяв участь виконавчий директор Фонду підтримки економічних досліджень, народний депутат України кількох скликань Ігор Гринів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *