ОСТАННІ НОВИНИ

Харківський еколог попередив львівських депутатів про сланцеві небезпеки

|

На Харківщині триває низка судових процесів за позовами представників громад та екологічних активістів стосовно законності укладення сланцевої угоди між урядом і компанією «Шелл». Про це сказав еколог із Харкова Валерій Ловчиновський у своєму виступі на громадському обговоренні щодо пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів на території Олеської площі, яке відбулося 2 жовтня у сесійній залі Львівської обласної ради. Про це повідомляє прес-служба Львівської облради.

«Незалежно від того, які зміни ви запропонуєте до угоди, її підпишуть і засекретять, як це було з угодою з «Шелл» на Юзівській площі. І ви не зможете перевірити автентичність документа. Зараз я беру участь в кількох судових процесах стосовно видобутку сланцевого газу, але нам ще не вдалося нічого довести», – зазначив еколог.

Валерій Ловчиновський  зазначив, що в питанні видобутку  сланцевого газу можна говорити про політику, про економіку, але всі ці питання відходять на задній план, коли йдеться про екологічну безпеку. «80 тонн концентратів для фрекінгової суміші перетне кордон України і не повернеться назад. Вони залишаться тут. Ніхто не буде контролювати радіаційний фон, хоча у Великобританії відпрацьована фрекінгова рідина визнана радіаційними стоками, і є способи її очищення. У нас такого нема і не буде. У Штатах знають один спосіб: закачування використаної рідини у відпрацьовані свердловини», – наголосив харків’янин.

Валерій Ловчиновський продемонстрував чорну рідину в пляшці, яку, за його словами, взяв із відкритого резервуару під Яремівкою на Харківщині. За даними лабораторії, ця рідина, навіть розведена в пропорції один до ста, є токсичною і вбиває все живе. Цю речовину зберігають під відкритим небом в котловані з глини, а за два з половиною кілометри – головний водозабір Ізюма.

Еколог також розповів, що в Яремівці народилася дівчинка з вродженою вадою руки. «Дитина народилася в нормальних батьків, мама не п’є і не курить. Але ми не доведемо, що ця патологія пов’язана з наслідками видобування», – зазначив він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *