ОСТАННІ НОВИНИ

Міська влада ніяк не може придбати згарище у Стрийському парку

|

У Львові назріває черговий майновий скандал. Цього разу мова йде про приміщення, точніше його залишки, у Стрийському парку, яке виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив вилучити для суспільних потреб. Приміщення не використовується вже понад два роки, але  воно має власника, якого не влаштовує ціна запропонована містом, пишуть «Наші гроші.Львів».

Рішення про проведення експертної оцінки нежитлового приміщення площею 1 675 кв. м за адресою вул. Козельницька, 1б для вилучення його для суспільних потреб було прийнято міським виконавчим комітетом ще 13 вересня 2013 року. Замовником оцінки визначили ЛКП «Зелений Львів». Раніше тут були склади товариства з обмеженою відповідальністю «Нафтуся», яке є виробником мінеральної води «Нафтуся Сколівська». Склади згоріли у пожежі 12 травня 2010 року. З того часу господарська діяльності тут не проводиться.

Суспільні потреба міста в даному випадку – це домовленість, чи нарізі зацікавленість, Українського католицького університету у будівництві тут спортивного комплексу за умови спільного використання з містом.

Згідно з експертною оцінкою вартість приміщення становить 510 тисяч гривень. Таку суму озвучив в коментарі «Н.Г. Львів» головний інженер ЛКП «Зелений Львів» Володимир Чешинський. Натомість власник ТОВ «Нафтуся», відповідно, власник приміщення,  Юрій Полуситок заявив нам, що йому пропонували суму в 470 тис. гривень. За такі гроші він не готовий продавати майно.

Полуситок також стверджує, що в мерії йому недвозначно дали зрозуміти, що жодних документів на реконструкцію колишніх складів йому не погодять. Хоча, як він стверджує, він готовий був реконструювати склади під рекреаційну споруду, наприклад, спортивний комплекс.  Найбільше, що не влаштовує власника – ціна. Щоправда, він не озвучив для «Н.Г. Львів» свою пропозицію, посилаючись на комерційну таємницю.

Керівник одного з львівських агентств нерухомості, який з особистих міркувань, не побажав щоб було вказано його ім’я, вважає, що ціна справді занижена. Він пояснив, що експерти мерії не враховують під час оцінки місце розташування об’єкта нерухомості, тому в них 100 кв. метрів на Сихові, Збоїщах чи в Стрийському парку будуть коштувати однаково. Одночасно ріелтор визнає, що оцінка даного об’єкту є дуже неоднозначною. З одного боку це згарище, з іншого це згарище в Стрийському парку. А ще з іншого, землю тут продати не можна, і,наприклад, готель тут все одно не побудуєш. Але навіть за таких умов він вважає, що можна ставити ціну в 24 тис. грн за кв.м (3 тис.долларів США за кв. м) . Тобто вартість об’єкту може становити 40 млн грн.

Експерт вважає, що попри всі суспільні потреби повинна бути повага до приватної власності. Одночасно розуміє, що місто може ставити палки в колеса інвестору, просто не погоджувати жодної реконструкції і в якісь момент вартість приміщення буде дорівнювати нулю.    

Гелена Пайонкевич, керівник юридичного управління Львівської міської ради в коментарі «Н.Г. Львів» підтвердила, що суспільними потребами в даному випадку справді є побудова спортивного комплексу Українським католицьким університетом, який обіцяють використовувати спільно з містом. Це питання планували винести вже на минулу сесію міської ради. Проте вилучили з порядку денного. Гелена Пайонкевич вважає, що тут справді потрібно домовлятися, адже на даній ділянці можна побудувати виключно рекреаційний об’єкт. Але вона не виключає назрівання скандалу. Адже наступний крок мерії – суд. В суді буде проведена повторна експертна оцінка, яка навряд буде сильно відрізнятися від вже існуючої, але оспорити її вже буде складніше. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *