ОСТАННІ НОВИНИ

За віртуальні шенгенські візи чоловік віддав близько 250 тис грн.

|

До Шевченківського райвідділку міліції звернувся тридцятирічний львів’янин із заявою про те, що в період зі червня по вересень 2013 року він передав значні суми коштів малознайомому чоловіку, як оплату за виготовлення шенгенських віз. Однак ні паспортів  візами, ні грошей чоловік не отримав. Про це повідомляє ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області.

27 вересня до Шевченківського райвідділку міліції звернувся тридцятирічний львів’янин із заявою про те, що в період зі червня по вересень 2013 року він передав значні суми коштів, а саме 21 тис 230 євро, 750 доларів США та 9 тис 360 гривень малознайомому чоловіку, як оплату за виготовлення шенгенських віз.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст.190 ККУ (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою).

Нагадаємо, що цей вид шахрайства у нашому регіоні досить розповсюджений, адже у Львові знаходяться консульства багатьох країн – членів Шенгенської зони та кордон з Республікою Польща.

Боротись з таким видом злочину, як шахрайство завжди непросто, а у випадку «допомоги у виготовленні віз» ще складніше – адже більшість ошуканих громадян із різних причин не звертаються за допомогою до працівників міліції.

Проте лише у серпні 2013 року, львівські правоохоронці розкрили п’ять подібних шахрайств, де злочинці під приводом «допомоги громадянам у отриманні шенгенських віз» заволоділи коштами на суму понад 25 тис. доларів США.

Найбільшим «прибутковими» для шахраїв є громадяни, котрі намагаються отримати так звану «робочу» візу до однієї з країн Євросоюзу. «Ціна питання» для шахраїв коливається в межах від 200 до 1000 євро, проте в деяких «особливо складних» випадках може сягати 5 тисяч євро. Саме в такі суми оцінюють свої «послуги» шахраї, причому діяти вони можуть як особисто, так і в мережі Інтернет.

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, пам’ятайте: Шенгенська віза — це документ, дійсний на території будь-якої держави, яка підписала Шенгенську угоду, згідно з якою було скасовано внутрішній паспортний контроль між європейськими країнами. На сьогоднішній день сюди входить 25 держав.

Щоб отримати шенгенську візу, вам необхідно точно визначити країну, в яку ви маєте намір поїхати, мету і характер поїздки, а також терміни перебування в цій країні. Після чого звернутись у консульство цієї країни.

Сьогодні майже кожне консульство має свій сайт, на якому можна знайти візову анкету, а також повний перелік документів, необхідних для отримання візи та графік прийому громадян.

Запам’ятайте – практично у всіх консульствах країн – членів Шенгенської зони отримання візи вимагає особистої присутності громадянина.

Якщо ж вберегтись не вдалось і ви таки стали жертвою шахраїв – негайно звертайтесь за допомогою у найближчий райвідділ міліції або за тел. 102. Там ви негайно отримаєте кваліфіковану допомогу.

 Фото dt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *