ОСТАННІ НОВИНИ

Цього року на Львівщині викрали 815 автомобілів

|

До правоохоронців Львівщини у 2012 році надійшло 815 звернень від громадян про крадіжку з автомобіля, повідомляє ВЗГ ГУМВС у Львівській області.

Кількість автомобілів на дорогах збільшується з кожним днем, тому цей вид злочину є досить актуальним та прибутковим. За даними статистики в 110 випадках з 815 злодії проникали в автомобіль шляхом вільного доступу – тобто, через відчинені дверцята. Це перший спосіб. 90 випадків – з тих самих 815 – для того, щоб проникнути всередину автомобіля, злодії пошкоджували двері або замки. 65 випадків – шляхом підбору ключа та 50 випадків – розбивали скло. Всі інші способи – розбивають скло цеглою, каменем, замотаним у якусь ганчірку або свічкою від автомобіля.

Серед потерпілих жінки становлять 25 відсотків, чоловіки – відповідно 75. З автомобілів викрадають все, що має хоч якусь цінність. Предметами злочинного посягання стають магнітоли, навігатори, телефони, особисті речі, а також залишені в салоні автомобіля документи. Акумулятори, колеса та навісні багажники останнім часом теж привертають увагу злочинців. Для злодія, до речі, не має значення де лежить його здобич. Передні сидіння, задні,бардачок замкнений на ключ, чи багажне відділення.

Улюблений час роботи злочинців – вечірній та нічний час – з 20.00 до 02.00, обід з 12.00 до 15.00, і всього 5% скоюють крадіжку з автомобілів з 18.00 до 19.00. Особливу уважність варта проявляти також у певних ситуаціях зранку і ввечері.

Ще один цікавий момент – найчастіше речі викрадають з ВАЗівської класики. Друге місце – за автомобілями Опель і третє – Міцубіші, Фольксвагенами та Рено. Улюбленими місцями роботи злочинців є двори, стоянки без охорони та відео спостереження, а також паркінги при популярних торгівельно-розважальних центрах. Часто, зацікавлення злодіїв викликають машини, залишені в малолюдних і погано освітлювальних місцях.

Існують і більш вишукані способи обікрасти авто – відволікти увагу і виманити водія на вулицю. Причиною може стати проколоте колесо, наїзд на якусь штучно створену перешкоду. Водій виходить зі салону щоб оцінити ситуацію, а в цей час з вашого автомобіля миттєво крадуть все, що встигнуть.

Відтак, правоохоронці радять, як найефективніше вберегтись від крадіжки з автомобіля. Передовсім,  слід бути уважними та не забувати зачиняти автомобіль, та не відходити від авто більше ніж на 10 метрів. Під час руху теж дверцята автомобіля повинні бути заблоковані. Паркуватись, і особливо залишати автомобіль на ніч краще на стоянках із охороною та відео спостереженням.

Якщо ж вберегтися не вдалось, то варто одразу телефонувати 102. За офіційними даними статистики – близько половини подібних злочинів розкривають по гарячих слідах.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *