ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові освятили найбільшу в Україні фігуру Богородиці Оранти

|

Урочисте посвячення найбільшої в Україні фігури Матері Божої відбулося сьогодні, 29 вересня, у львівському мікрорайоні Сихів. Унікальність статуї у її висоті, яка сягає майже п’ять метрів. Встановлена фігура на п’ятиметровій стелі, обкладеній натуральним каменем.

Посвяту здійснив Преосвященніший Митрополит Львівський і Сокальський Української Православної Церкви Київського патріархату Димитрій Рудюк у співслужінні з 10-ма священиками. Разом з фігурою буде посвячено хрест на місті будівництва церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці УПЦ КП.

«Цікава і водночас сумна передісторія появи цієї фігури у Львові, — розповів ініціатор проекту Ігор Микичак. – Спершу планувалося, що фігура Оранти постане на Яворівському полігоні, у пам`ять загиблих від Голодомору та репресій. Два роки тому сесією Львівської обласної ради було прийнято рішення про встановлення Оранти. Був даний дозвіл від Міністерства оборони України. Однак керівництво Яворівської районної адміністрації не знайшло змоги зустрітися з начальником Яворівського полігону для виконання рішення сесії обласної ради і дозволу МОУ. Тому нікому не потрібна скульптура простояла у майстерні скульптора Юліана Савки більше 3-ох років. Залишати напризволяще фігуру було недоцільно. Тому було прийнято рішення поставити Богородицю у Львові, у привабливому місті, яке б відповідало значенню фігури. Її унікальність ще й у тому, що в Україні дуже мало скульптур Оранти».

Загальний кошторис проекту склав близько 270 тисяч гривень. Поява фігури стала можливою завдяки сприянню меценатів. Біля фігури постане і нова церква для сихівчан.

«Зазвичай наші люди будують кафе, ресторани чи бари. Тому мені надзвичайно приємно, що є люди великої віри, які взялися за встановлення фігури і побудови церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці, — каже місцевий священик Степан Ольховський. – У неділю відбудеться освячення фігури Богородиці Оранти, яка є матір’ю-захисницею всіх християн, усіх віруючих людей, які прагнуть спасіння Господнього, Божої благодаті і ласки. Окрім освячення фігури Богородиці відбудеться освячення хреста і місця закладення каменю, де у подальшому постане п’ятикупольний храм УПЦ КП. Маємо сподівання, що через 2-3 роки цей храм буде також освячений».

Наразі, поки храму немає, для потреб віруючих до 1 січня 2014 планується відкрити окреме приміщення поблизу фігури Богородиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *