ОСТАННІ НОВИНИ

Гутник хоче знати винних за ігнорування пам’яткоохоронного законодавства

|

Депутат просить провести перевірку дотримання вимог законодавства при проведенні будівельних та реставраційних робіт у м. Львові.

Під час сесії Львівської міської ради депутат від ВО “Свобода”, голова постійної депутатської комісії  архітектури, містобудування та охорони історичного середовища Андріян Гутник звернувся із запитом до Львівського міського голови, Президента України, Голови Верховної ради України, Міністра культури та Генерального прокурора України.

Депутат повідомив, що неодноразово отримував заяви та скарги громадян – мешканців м. Львова про систематичні порушення вимог пам’ятко-охоронного законодавства України при проведенні будівельних, ремонтних, реставраційних  та консерваційних робіт у центральній частині міста, яку внесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

“Також з аналітичною запискою від 25 червня 2013 року звернувся директор НДЦ “Рятівна археологічна служба” інституту НАН України щодо охорони археологічної спадщини у м. Львові, в якій йдеться про численні нехтування вимогами законів про археологічну та культурну спадщину. Крім того, я ініціював скерування депутатського запиту до Верховної ради України з проханням вжити заходів для припинення архітектурного вандалізму, що безперервно відбувається у Львові, проте ситуація залишилася незмінною”, – заявив депутат.

Важливим є той факт, нагадав депутат, що в Україні прийнято низку нормативно – правових актів з метою забезпечення, збереження і дослідження культурної спадщини, у тому числі об’єктів археології. 

Так, Україна ратифікувала Європейську конвенцію, про охорону археологічної спадщини, а також прийняла Закон України “Про охорону культурної спадщини” і “Про охорону археологічної спадщини”.

А виконавчий комітет Львівської міської ради своїм рішенням від 23. 03. 2006 р. № 423 затвердив “Зони охорони та режими використання об’єктів археологічної спадщини на території історичного центру міста Львова”.

“Незважаючи на добре розроблену нормативно – правову базу щодо охорони та збереження культурних та археологічних пам’яток, у м. Львові впродовж останніх років спостерігається систематичне ігнорування вимог пам’яткоохоронного законодавства під час проведення реставраційних та ремонтних робіт, заміну дорожнього покриття та комунікацій, замовником яких є управляння капітального будівництва ЛМР. Проектна документація при цьому розробляється та затверджується із грубими порушеннями вимог закону. Такі дії призводять до безповоротної втрати унікальних об’єктів історії та культури старовинного м. Львова”, – підсумував Андріян Гутник.

Враховуючи вищенаведене, керуючись Законом України “Про статус депутатів місцевих рад” депутат просить провести перевірку дотримання вимог законодавства при проведенні будівельних та реставраційних робіт у м. Львові, а також за результатами проведеної перевірки притягнути винних осіб до відповідальності згідно із законом. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *