ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні погіршилися споживчі настрої

|

В Україні після швидкого зростання у липні в серпні 2013 р. дещо погіршилися споживчі настрої. Індекс споживчих настроїв (ІСН) дорівнює 87,7, що на 1,3 пункти менше, ніж у липні, свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища залишилася майже без змін та дорівнює 87,7, що на 0,2 пункти гірше показника, який було зафіксовано у липні. Складові цього індексу змінились наступним чином: – індекс поточного особистого матеріального становища втратив 3,3 пункту до значення 84,6; – індекс доцільності робити великі покупки виріс на 2,9 пункту та дорівнює 90,9. Очікування щодо розвитку економіки країни погіршилися на 2 пункти та дорівнюють 87,7. Складові цього індексу змінилися наступним чином: – індекс очікуваних змін особистого матеріального становища додав 1 пункт і становить 97,2; – індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року втратив відразу 5,6 пункту до значення 82; – очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п`яти років погіршилися на 1,5 пункту до 84,1.

У серпні тривала тенденція до погіршення очікувань українців щодо динаміки безробіття: відповідний індекс дорівнює 138,1, що на 1,8 пункту більше, ніж у липні. Інфляційні очікування зазнали незначного погіршення: відповідний індекс дорівнює 183,6, що на 0,8 пункту більше липневого показника. Очікування українців щодо курсу гривні 17 вересня 2013 р. впродовж найближчих трьох місяців залишилися майже без змін: індекс девальваційних очікувань втратив 0,6 пункту до значення 125,8.

У серпні було зафіксовано такі ключові тенденції: – Після швидкого зростання у липні в серпні споживчі настрої дещо погіршилися. Основним джерелом падіння індексу споживчих настроїв стали слабкіші очікування щодо розвитку економіки, насамперед, впродовж найближчого року. – Але при цьому індекси очікуваних змін особистого добробуту та доцільності великих покупок дещо зросли. – Найбільшого падіння зазнали споживчі настрої в мешканців сіл, Центральної України та респондентів з високим доходом. “Нестабільна економічна ситуація не дозволяє сформуватися стійкій тенденції до зростання споживчих настроїв. Передумовою для неї може стати відновлення економічного зростання та стабільність на фінансового року щонайменше до кінця цього року”, – коментують аналітики GfK Ukraine. Р

БК-Україна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *