ОСТАННІ НОВИНИ

Відкрилась виставка «Дрогобицька Марія Сніжна»

|

22 серпня У Галереї сакрального мистецтва музею «Дрогобиччина» (Вул. Січових Стрільців18, м. Дрогобич) відбулось відкриття виставки «Дрогобицька Марія Сніжна». Ікону «Марія Сніжна» II половини XVII ст. авторства Стефана поповича Медицького представили глядачам вперше (до цього вона зберігалась у фондах музею). Спеціально до виставки була проведена реставрація твору (реставратор Лев Скоп). Про це повідомили у Творчому об`єднанні «Кактус».

 У дрогобицькій іконі відтворена класична іконографія одного з найбільш шанованих у світі чудотворних образів «Марія Сніжна». Тут зображена Пресвята Діва Марія, котра притримує Дитя поперед себе обома руками, заклавши  кисть правої руки із благословляючим жестом  на ліву  руку, в якій при цьому тримає білу хустинку. Твір належить пензлю українського художника Стефана поповича Медицько.  Це знаний майстер II половини  XVII ст., котрий залишив по собі багатий творчий спадок, серед якого іконостаси та розписи дрогобицьких дерев’яних храмів Юра та Вздвиження Чесного хреста.

 

Директор музею Алла Гладун, що відкривала виставку зазначила: «У фондах ще зберігаєься багато шедеврів, які музей поступово презентуватиме глядачам, оновлюючи експозицію Галереї сакрального мистецтва. На даний момент ряд експонатів передано до Києва на виставку «Велике і Величне» в Мистецькому Арсеналі. Тож з’явилось місце і нагода  для нових виставкових проектів у дрогобицькій галереї, першим із яких стала презентація невідомого донині дрогобицького шедевру»

Численні списки чудотворного першообразу «Марії Сніжної» із храму Санта Марія Маджоре в Римі мали широку популярність на території України  у XVII ст. При цьому пошановувались як у  латинських костелах,  так і в  храмах східного обряду. Багато чудотворних образів з цього часу були згодом вивезені до Польщі. В Українських храмах залишились пізніші копії, а оригінали що збереглися в діючих храмах втратили автентичний вигляд через поновлення та записи пізніших часів.  Дрогобицька ікона – один із небагатьох вцілілих оригіналів, що зберігся до наших днів в Україні непошкодженим.

Перед відкриттям Лев Скоп (художник реставратор музею «Дрогобиччина») та Тетяна Думан (науковий працівник музею) прочитали коротку пізнавальну лекцію про історію чудотворного образу, поширення його в Україні та появу у Дрогобичі. Існує дві версії походження Дрогобицької Марії Сніжної. За одною – ікону замовили італійці (власники соляних промислів у Дрогобичі), котрі сприяли дрогобицькому братству у розбудові Юріївської церкви. За іншою – Стефан Медицький виконав її на замовлення монашого ордену кармелітів, котрі були одними із активних поширювачів культу Марії Сніжної на теренах України та мали свою місію у Дрогобичі. Про популярність культу Марії Сніжної у Дрогобичі свідчить також стара назва вул. Сагайдачного – Сніжна.

Тож презентація Дрогобицької Марії Сніжної стала неабияким відкриттям для відвідувачів. Інтригу з презентацією ікони витримали до самого завершення заходу. Під час лекції образ був накритий пурпуровим покривалом, глядачі мали змогу лише роздивитись на екрані фрагменти реставраційних фото, та зразки подібної іконографії з різних куточків світу. Покриття з ікони спустили під час звучання безсмертного твору Баха-Гуно «Аве Марія» у виконанні Ірини Кліш (доцент кафедри народних інструментів та вокалу ДДПУ ім. І. Франка) та концертмейстера Олександри Німелович (доцент кафедри музикознавства та фортепіано ДДПУ ім. І. Франка). Це був апофеоз події. Відкриття образу у поєднанні із проникливим співом викликало незабутні емоції, у глядачів «пробігли мурашки по шкірі», а дехто навіть просльозився.

Відтак по відкриттю дрогобицький священник о. Ростислав освятив ікону за традиційним обрядом відновлення (коли повторно освячують об’єкти культу після ремонтів чи реставрації). Подякувавши за спільну молитву о. Ростислав зазначив «Як би не хотілось нам мати в місті свою чудотворну ікону, це залежить не від нашого хотіння». Закликав, не лише звертати увагу на мистецьку цінність образу, а приходити до нього з щирими молитвами. Тоді час та почуті молитви покажуть чи справді «Дрогобицька Марія Сніжна» чудотворна.

Проте, в чудотворності образу не має сумніву реставратор ікони Лев Скоп. Наголошує: «Богородичні ікони – чудотворні майже в кожному українському іконостасі. Нажаль, не завжди проводились записи свідчень про об’явлені дива, окрім цього багато документів втрачені, тож доказувати щось важко, можна лише відчувати. Разом з тим, на живописній площині Дрогобицької Марії Сніжної збереглись отвори від цвяхів, якими були прибиті корони та шати на образ (реставратор навмисно лишив відкритими ці отвори). Традиція вбирання чудотворних образів у срібні чи золочені шати була надзвичайно поширеною у XVII ст. Проте у зв’язку з тим, що шати виготовлялись із дорогоцінних металів та були великою спокусою для злодіїв усіх часів, багато з них не збереглись до нашого часу. Шати дрогобицької ікони теж втрачені, проте сам факт колишньої наявності їх на образі є додатковим свідченням чудотворності Дрогобицької Марії Сніжної»

Відкриття Дрогбицької Марії Сніжної зібрало у залах Галереї сакрального мистецтва найрізноманітнішу публіку. Художників, студентів та викладачів місцевих вузів, чиновників, громадських діячів міста. Організаторів виставки та відвідувачів із гарною подією привітав секретар міськ-ради Тарас Метик.

На завершення заходу  був презентований сигнальний примірник книжечки «Дрогобицька Марія Сніжна», яку підготував до друку інформаційно-видавничий відділ музею «Дрогобиччина».  Відвідувачі по черзі підходили помолитись та зробити пам’ятну фотографію біля нововідкритого образу.

Усім сподобалась ідея створення в експозиції  дрогобицької Галереї сакрального мистецтва невеликої каплички для «Мрії Сніжної», на зразок каплиці Львівської Богородиці у Палаці Потоцьких у Львові. Наразі, після виставки, яка триватиме у галереї до 22 вересня, ікону Дрогобицької Марії Сніжної встановлять у дрогобицькій церкві Святого Юра.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *