ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні через смерть знову заборонено вакцину від гепатиту В

|

Вакцина для профілактики гепатиту В (серія 311008/11) українського виробника ВАТ «Фармстандарт-Біолік» тимчасово заборонена у використанні

Як повідомили «Коментарям» у Державній службі України лікарських засобів, розпорядження про тимчасову заборону препарату пов’язане з летальним випадком після застосування зазначеної вакцини. Про подробиці та причини летального результату не повідомляється.

Від висновків Держлікслужби залежить, чи повернуть в оборот цю серію вакцин. Наразі поліклініки зобов´язані її здати.

«Суб´єктам господарювання, які реалізовують, зберігають і застосовують лікарські засоби, невідкладно перевірити наявність цього медзасобу. При виявленні зразків зазначеного препарату вжити заходів щодо вилучення лікарського препарату та переміщення його в карантин і повідомити територіальний орган Держлікслужби України за місцем розташування. При наступних поставках зазначеного препарату необхідно уникнути придбання, реалізації та його застосування», – йдеться в документі.

Варто відзначити, що це вже не перший випадок заборони цієї вакцини.

Востаннє вакцину для профілактики гепатиту В іншої серії цієї ж фірми-виробника було тимчасово заборонена протягом восьми місяців – з 14 вересня 2012 року з 18 червня 2013 року. На підставі заключного висновку про розслідування несприятливої ​​події після імунізації, наданого листом МОЗ, заборону на використання вакцини цієї серії відхилили.

Відзначимо, що компанію «Фармстандарт-Біолік» пов´язують з главою Міністерства охорони здоров´я Раїсою Богатирьовою, а точніше з її сином – Олександром Богатирьовим. За інформацією Держагентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, до лютого Олександр Богатирьов був одним з членів наглядової ради фармацевтичної компанії «Фармстандарт-Біолік» і володів 20% акцій фірми. Після весняного скандалу з вакцинами, глава МОЗ заперечувала причетність свого сина до виробництва. Після скандалу Богатирьов продав всі свої акції. Генеральна прокуратура України ухвалила постанову про перевірку дотримання законодавства Міністерством охорони здоров´я при закупівлі вакцин виробництва «Фармстандарт-Біолік» і розподілу імунобіологічних препаратів, закуплених за кошти держбюджету в 2012 і 2013 роках.

Нагадаємо, в минулому році МОЗ за результатами тендерів уклало низку угод з «Фармстандарт-Біолік» на постачання лікарських засобів на суму 34,39 млн грн.

Джерело фото: Shutterstock

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *