ОСТАННІ НОВИНИ

Електронні платежі набувають все більшої популярності

|

Система електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП), що є державною системою міжбанківських розрахунків, демонструє стабільне зростання. У першому півріччі 2013 року учасники СЕП (банки, філії банків, органи Державної казначейської служби України, установи  Національного банку України та ПАТ “Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках”) здійснили платежів на 2 % більше за кількістю та на 8 % − за сумою порівняно з першим півріччям 2012 року. За січень – червень поточного року було здійснено 163 762 тис. платежів на суму 5 680 172 млн. грн. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Переважна більшість платежів була надіслана до СЕП банками України – 152 236 тис. документів (93 % від їх загальної кількості).

У середньому за день у СЕП оброблялося 1 365 тис. платежів на суму 47 335 млн. грн.

Середньодобовий коефіцієнт обігу коштів за рахунками учасників СЕП становив 1,7.

Робота СЕП базується на безпаперовій технології з використанням  сучасних програмно-технічних і технологічних рішень, які дозволяють прискорити проходження платежів від відправника до отримувача.

СЕП забезпечує здійснення розрахунків у межах України між банками як за дорученнями клієнтів банків, так і за зобов’язаннями банків та інших учасників системи. У СЕП міжбанківські перекази виконуються як у режимі реального часу, коли кошти зараховуються на рахунок отримувача негайно, у момент надходження платежу від відправника до СЕП, так і в файловому режимі, шляхом приймання-передавання платежів технологічними циклами, тривалість яких складає 15 – 20 хвилин.

Дієвість СЕП підтверджує і директор Генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем Національного банку України Наталія Синявська: “Система протягом першого півріччя 2013 року успішно виконувала покладені на неї функції, задовольняла потреби її учасників у переказі коштів, забезпечувала максимальну швидкість, прозорість, високий рівень безпеки та надійності проведення платежів”.

Варто відзначити, що з місяця в місяць зростають обсяги розрахунків у безготівковій формі не тільки серед юридичних осіб, але і серед населення країни. У перспективність безготівкових розрахунків вірить переважна більшість банкірів. За їх словами, Україна має великий потенціал у сфері безготівкових електронних платежів. Приміром, оплата комунальних послуг, отримання соціальних виплат можуть здійснюватися безготівково.

Дійсно, безготівкові розрахунки цінуються серед наших співвітчизників передусім за свою зручність. За допомогою новітніх комп’ютерних та мобільних технологій ми можемо оперативно сплатити комунальні платежі чи послуги мобільних операторів, перебуваючи поза банком, без черг, людського фактору та пошуків найближчого відділення, повністю контролюючи при цьому всі операції та кошти.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *