ОСТАННІ НОВИНИ

Восьмий фестиваль "Ту Стань!" відбудеться на початку серпня

|

Восьмий фестиваль української середньовічної культури “Ту Стань!” відбудеться у перші вихідні серпня в селі Урич, Сколівського району, Львівської області. Особливістю цьогорічного фестивалю стане зміна його формату та конкурс вуличних музикантів. Також на фестивалі діятимуть безліч мистецьких майстер-класів та тренувальна база для тих, хто прагне відчути себе лицарем. Про це повідомляє прес-служба фестивалю

Директор Державного історико-культурного заповідника “Тустань” Василь Рожко підкреслив, що головною ідеєю фестивалю є активні учасники – гості фестивалю не просто спостерігатимуть за відтворенням середньовічної української культури, а долучаються до фестивальних подіях. “Фестиваль “Ту Стань!”, – за словами Василя Рожка, – це міні-держава, це зміни, які хотілося б бачити в державі загалом, адже люди не дивляться збоку, а беруть активну участь у всьому, що відбувається на території заповідника.”

«Ту Стань! 2013″ у рамках фестивалю впроваджує конкурс вуличних музик. Наразі приймаються заявки від акустичних колективів, які хочуть взяти участь у події. Найкращу групу визначатимуть глядачі голосуванням безпосередньо на фестивалі, гурт-переможець отримає 5 000 гривень та матиме змогу виступити на головній сцені Тустані. Орест Кондратович, виконавчий директор Фестивалю “Ту Стань!”, розповів, що до участі у конкурсі вже зголосилися колективи зі Львова, Івано-Франківська та Києва.

До речі, цього року організатори вирішили відмовитися від стандартної сцени з риштувань, натомість у суботу 3 серпня обіцяють створити велику ватру зі співами на ексклюзивній імпровізованій сцені. Глядачів розважатимуть виступами львівський етно-колектив Йорий Клоц та гурт Ірдорат з Білорусі. Уляна Мороз, режисер фестивалю, зазначила, що імпровізована сцена буде радше схожою на поміст – вдень це місце буде використовуватись як ристалище для середньовічних поєдинків, а ввечері тут будуть танці та співи.

Для тих, хто мріє спробувати себе у ролі лицаря, реконструктори історичного бойового мистецтва проводитимуть повноцінні тренування. До атракції допускаються лише хлопці старші 15-ти років. Лицарів, які проявлять себе найкраще, запросять взяти участь у нічному штурмі фортеці. Ярема Іванців, координатор реконстукторів фестивалю “Ту Стань!” зазначив, що на штурм фортеці планують взяти до 30-ти новобранців з публіки. Головним критерієм для відбору є гарні показники на тренуванні та свідоме дотримання інструктажів. Лицарям видадуть обладунки та репліки справжньої середньовічної зброї. Також серед глядачів буде проводитись турнір із історичного середньовічного бою (1х1).

Традиційно на фестивалі відбуватимуться демонстрації та майстер-класи традиційних ремесел та народної творчості. Це гончарство, ткацтво, виготовлення ляльок-мотанок, кування, середньовічний орнамент. Також атмосферу середньовічної України підтримають веселі скоморохи та нічні етно-танці. Режисер фестивалю Уляна Мороз підкреслила: “Атмосфера фестивалю буде ще кращою, якщо усі відвідувачі приїдуть у вишиванках або у стилізованому лляному одязі – адже саме такий компонент одягу втілює у собі рукотворність та елемент ремесла, людської праці.”

На фестиваль радять їхати не лише молоді, а й сім’ям з дітьми, адже, по-перше, “Ту Стань! 2013” відбувається в унікальному історико-культурному заповіднику серед Карпат. По-друге, фестиваль наповнений пізнавальними атракціями для відвідувачів різного віку, а цікавий дух давньої української культури не залишає байдужим жодного відвідувача Тустані.

Вже відома остаточна вартість квитків на Фестиваль “Ту Стань! 2013”. Вартість одного фестивального дня – 40 грн, абонемент на весь фестиваль – 60 грн. Ще раз зазначимо, що організатори фестивалю закликають приїжджати на подію в історичному одязі та вишиванках.

Фестивальне дійство організовують Державний історико-культурний заповідник “Тустань”, ЛОГО “Тустань”, ЛОГО “ВІД “Чорна Галич”, ОУМ “Спадщина”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *