ОСТАННІ НОВИНИ

Свободівці у суді довели неправомірність завищення вартості закордонних паспортів

|

Сихівські свободівці довели у суді, що вартість паспорта громадянина України для тимчасового виїзду за кордон є меншою, ніж 375 гривень, що їх вимагають сплатити службовці територіальних підрозділів Державної міграційної служби. Про це сьогодні повідомив депутата Львівської міської ради від ВО “Свобода” Іван Лещишин, інформує прес-служба ЛМО ВО «Свобода»

Львівський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким постановив, що послуги з виготовлення закордонного паспорта не можуть становити більше 257 гривень 15 копійок.

За словами депутата, підставою для судового позову стали  численні звернення громадян, які  висловлювали своє невдоволення через неправомірне нарахування коштів за отримання закордонного паспорту.

“Люди обурені тим, що для виготовлення паспорта громадянина України для тимчасового виїзду за кордон територіальні підрозділи Державної міграційної служби змушують їх сплачувати платежі, які не передбачені законодавством, а саме: 120 грн. за бланк паспорта, 87 грн. 15 коп. за послуги і ще близько 60 грн. страхування та довідку про несудимість. Я звертався із депутатським запитом до прокуратури і керівництва ДМС із вимогою припинити протиправні дії, але жодної реакції не було. Тому разом з юридичною службою Сихівської районної організації ВО “Свобода” підготував позов до суду”, – розповів Іван Лещишин.

Проаналізувавши українське законодавство, юрист Сихівської районної організації ВО “Свобода” Володимир Яворський встановив, що у відповідних нормативно-правових актах не має вимоги щодо сплати 120 грн. за бланкову продукцію, а також інших платежів, окрім обов`язкового 170 грн. державного мита.

“Окрім цього, у документах, які встановлюють порядок визначення вартості закордонного, паспорту зазначено, що в разі, якщо громадянин не має бажання фотографуватися і заповнювати анкету, то сплачує послуги міграційної служби – це ще 87 грн. 15 коп.

25 червня 2013 року Львівський  окружний адміністративний суд  визнав дії ДМС незаконними  і зобов`язав виготовити закордонний  паспорт без додаткових платежів. Підозрюю, що в цій справі остаточну  крапку не поставлено, адже ці кошти приносили значний додатковий дохід для чиновників. Отож слід чекати, що представники Державної міграційної служби подаватимуть апеляцію”, – повідомив Іван Лещишин.

 

 Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *