ОСТАННІ НОВИНИ

Заборона на продаж земель сільгосппризначення іноземцям - обов’язкова, вважає Баран

|

Запровадження обмеження на продаж українських земель сільськогосподарського призначення для іноземних громадян – обов’язкове. При чому в Україні воно має бути постійним. Таку думку, коментуючи проект закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», висловив депутат Львівської обласної ради, член комісії з питань розвитку села та АПК, засновник компанії «Барком» Олег Баран. Про це повідомляє прес-служба депутата.

«Справа в тому, що на сьогодні купівельна спроможність представників українського аграрного ринку суттєво відрізняється від купівельної спроможності іноземних аграріїв. Тож при такій ситуації запрошувати на український ринок землі мешканців іноземних країн – було б неправильно. Я вірю, що через певний час Україна стане членом ЄС. І лише тоді ринкові відносини можна буде переглянути, у відповідності до політики ЄС», –  наголосив Олег Баран. 

Як каже експерт, у налагодженні ринку землі Україна повинна перейняти досвід іноземних країн. Мова, перш за все, йде про те, що паї, які не мають власників, мають автоматично переходити у державну власність. Держава, у свою чергу, може надавати ці землі в оренду.

«Під час розбудови ринку землі, Україна має проаналізувати земельні ринки іноземних держав та перейняти з кожного найкращі речі. Щоб у випадку зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення –  на ділянку можна було взяти кредит чи провести іншу операцію», – каже експерт.

Паралельно з цим експерт наголошує, що ринок землі в Україні однозначно мусить запрацювати. Адже це логічна потреба часу. Однак перед тим, як втілювати його в життя,  Україна повинна завершити повну інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення та при встановленні вартості землі, врахувати фактор різної  родючості українських грунтів.

«Обговорення і круглі столи щодо питань земельних відносин в Україні – це добре. Основне, щоб вони мали результативність – і під час формування ринку землі була врахована кожна думка кожної людини», – додав Олег Баран.

Нагадаємо, впродовж останнього часу громадськість взялася за оцінку закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Зокрема те, яким має бути цей закон, щоб земельний ринок максимально сприяв розвитку українського АПК.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *