ОСТАННІ НОВИНИ

Золочівський замок залишився без даху

|

Дах над центральною частиною Великого палацу Золочівського замку, пам`яткою оборонної архітектури ХVІІ століття, знову відновлюють: через недоліки при реконструкції дощові води стікали на замкові мури. Про це інформують Львівські новини

Після реставрації даху над Великим палацом минуло близько півтора десятка років. Проте минулого тижня на площі понад 200 квадратних метрів розібрали, аби ліквідувати затікання води на фасад.

“Відбулася деформація даху, і виступ черепиці за межі стіни став невеликий, а тому вода крапала на фасад, – розповів  Володимир Пшик, заступник гендиректора Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького. – І хоч шкоди експонатам музею опади не завдали б, адже товщина замкових мурів у цьому місці становить 90 сантиметрів, проте з часом могли б пошкодити стіну”.

Ремонтні роботи триватимуть два-три тижні, їх виконують працівники місцевої будівельної організації “Профіт”.

Відновлення покрівлі обійдеться галереї мистецтв приблизно у 160-170 тисяч гривень.

А ось надбрамна вежа Золочівського замку досі не має покрівлі, від опадів її рятує лише спеціальна плівка.

Як пояснила Надія Гупало, завідувач музею-заповідника “Золочівський замок”, відновлення покрівлі над вежею не ведуть через те, що утворилося замкнене коло: вежа перебуває на балансі управління охорони історичної спадщини ЛОДА, а тому галерея не може використати власних коштів на відновлення покрівлі.

Та й знайти три мільйони гривень на реставрацію надбрамного корпусу навряд чи вдасться. Єдине, на що сподіваються музейники, –допомога меценатів, інакше унікальна надбрамна вежа може просто розсипатись.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *