ОСТАННІ НОВИНИ

В українських офісах воюють за пульт від кондиціонера

|

Лише третина офісних співробітників може похвалитись комфортними умовами праці. Іншим доводиться влітку страждати від спеки в задушливих офісних приміщеннях, узимку — замерзати на робочому місці, а протягом усього року — боротись за контроль клімату. Про це свідчать результати опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу порталу hh.ua спільно з bigmir.net.

Здатність працівника сконцентруватись під час виконання службових обов’язків або вирішення складних завдань є запорукою якісної роботи. Дискомфортні кліматичні умови в офісі знижують концентрацію уваги і, як результат, продуктивність праці. Лише 32% офісних співробітників оцінили кліматичні умови свого офісу як комфортні протягом цілого року. У той же час кожен п’ятий із опитаних відчуває дискомфорт незалежно від пори року.

Жінки більш прискіпливі до офісного клімату. Тільки 30% жінок стверджують, що в офісі протягом цілого року відчуваються комфортні кліматичні умови. У той же час серед чоловіків цього погляду притримуються 40% опитаних. А дискомфорт від температури й вологості повітря цілий рік відчувають удвічі більше жінок (28%), ніж чоловіків (14%).

Спека більше впливає на працездатність, ніж холод. Зокрема, 28% офісних співробітників відзначили, що їм працюється комфортно загалом, за винятком літа, а в 9% дискомфорт, спричинений офісним кліматом, виникає лише взимку. Згідно зі статистикою порталу bigmir.net, мріяти про кондиціонер, який дарує прохолоду, офісні працівники починають ще в травні. Кількість таких пошукових запитів нараховує сотні тисяч у місяць, а ось про шкоду цього приладу задумуються одиниці.

Що ж не влаштовує офісних працівників більше за все? Влітку близько третини опитаних скаржаться на спеку в приміщенні офісу, а також на задушливість. Сухе повітря викликає дискомфорт у 10%, а надмір пилу — в 7% працівників. Холод і протяги в літній час найбільше докучають 9% і 8% офісних працівників відповідно. Весною і восени практично однаковою мірою не влаштовує всіх працівників те, що в офісах жарко або задушливо (10%), холодно (8%), багато протягів (7%), занадто сухе повітря (6%), багато пилу (4%), а також вогко (2%). Взимку найбільший дискомфорт викликає холод (18%), хоча респонденти вказали також і те, що в офісі буває жарко, задушливо (/%). Менше 10% усіх співробітників скаржаться на сухе повітря, а менше 5% — на пил і вологість. При цьому 6% працівників не влаштовують протяги взимку.

Виявилось, що техніка не забезпечує комфорт кліматичних умов. Незважаючи на те, що всього в 10% респондентів у офісах нема ні кондиціонера, ні обігрівача, ні зволожувача повітря, дві третини офісних співробітників працюють у некомфортних для них умовах. Майже у 80% опитаних в офісі є кондиціонер, у 40% — обігрівачі, а 6% відзначили, що в приміщенні офісу, в якому вони працюють, є навіть зволожувач повітря.

У результаті, конфлікти з колегами через контроль клімату в офісі не трапляються лише в третини співробітників. Кожен третій офісний клерк регулярно веде «війну за пульт кондиціонера»: одним жарко, а іншим дме. У 17% офісних співробітників відбувається «війна за відчинене вікно»: комусь задушливо, а всі решта страждають від протягу. Ще 14% працівників беруть участь у «війнах за обігрівач» у холодну пору року.

І лише 42% офісних працівників принаймні один раз скаржились керівництву на проблеми з кліматом у офісі. Але проблеми спеки, холоду або протягів так і не були вирішені в 45% випадків. 17% працівників відзначили, що кліматичне питання вдалося залагодити силами керівництва, а 27% офісних працівників удалось добитись усунення клопотів сумісними зусиллями керівництва і колективу. 11% опитаних зізнались, що, в результаті, вирішили проблему з кліматичними умовами виключно силами колективу.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в травні-червні 2013 року. Загалом до опитування залучили 1610 респондентів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *