ОСТАННІ НОВИНИ

Втрати тепла під час передачі сягають 45% - Вілкул

|

45% тепла в Україні втрачається під час передачі його мережами, заявив на нараді у Львові віце-прем`єр-міністр України Олександр Вілкул. Про це повідомляє прес-служба віце-прем`єра.

«Економіка України має потенціал для розвитку за рахунок модернізації житлово-комунального господарства. Перша складова – це суттєве зменшення витрат енергоносіїв при їх виробництві та транспортуванні до споживача. Адже наразі втрати під час передачі тепла складають до 45%, втрати води під час транспортування – понад 40%. Зекономлені кошти держава має направляти на подальшу модернізацію галузі та розвиток економіки в цілому», – сказав Вілкул.

Він зазначив, що одним із шляхів раціонального та економного використання ресурсів в ЖКГ є запровадження їх стовідсоткового обліку, і ця робота наразі триває в регіонах. Наразі вже 24% всіх будинків оснащені лічильниками холодної води, 19% – гарячої води та 50% – лічильниками обліку теплової енергії.

«Другий напрямок – це технічна модернізація галузі, – сказав Олександр Вілкул. – Практично все обладнання у рамках Програми модернізації комунальної теплоенергетики – від котлів до теплових насосів – наразі виробляється в Україні. Це підвищує завантаження вітчизняних підприємств, відкриває можливості для створення нових робочих місць та впровадження сучасних технологій».

Олександр Вілкул зазначив, що третє важливе питання – це створення нового ринку комунальних послуг, у якому немає такого монополіста як ЖЕК. Мають бути створені за європейським зразком компанії, що надають послуги в сфері ЖКГ. За таких умов споживачі зможуть обирати ті компанії, які надають найбільш якісні послуги у цій сфері. А конкуренція автоматично народжує якість послуг і розвиток нового ринку з новими робочими місцями.

«На сьогодні ключовими проблемами з точки зору енергозбереження у ЖКГ є незадовільний технічний стан котельного парку, 35% якого знаходиться у ветхому стані. Також це – високі втрати теплової енергії при її транспортуванні споживачу (25% при нормативі втрат у 13%) та надлишкові потужності центральних котелень і нереалізованого тепла, що скидається у повітря», – сказав Олександр Вілкул.

Також, зайва електроенергія витрачається при транспортуванні води до споживача. В Україні на підйом 1 куб. мводи витрачається в середньому 1 кВт/год електроенергії. Це в 2,5 раза більше, ніж у європейських країнах (0,75 кВт/год).

Олександр Вілкул зазначив, що 80% житлових будинків в Україні збудовано до 80-х років минулого століття і через незадовільний технічний стан втрачають до 60% тепла. «Ефективність використання енергетичних ресурсів у житловому фонді необхідно підняти у 2-3 рази. В тому числі – через запровадження чіткого обліку цих ресурсів та створення ефективного власника житла», – сказав Олександр Вілкул.

Фото: прес-служба Львівської міської ради 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *