ОСТАННІ НОВИНИ

Глава УГКЦ дивується, чому досі немає програми святкування 1025-річчя хрещення Русі

|

Як інформує офіційний сайт УГКЦ, Про це Блаженніший Святослав сказав сьогодні, на прес-конференції в Києві, присвяченій темі посвячення Патріаршого собору Воскресіння Христового 17-18 серпня.

«Не тільки ми, а й інші християни в Україні здивовані, що досі не оприлюднена державна програма святкування 1025-річчя Хрещення, хоча Президент зустрічався з нами, закликав нас брати активну участь… Торік усі Церкви висловлювали бажання мати спільну молитву за Україну в час Хрещення. Проте бачимо, що це теж поки що не планується. Нерозуміння викликає те, що державні святкування обплітаються святкуваннями, які започатковуються в Москві. Отже, втілюється сценарій, який був розроблений ще в радянські часи, 25 років тому. Однак не слід забувати, що Московська Церква є дочірньою щодо Київської Церкви. Тому логічно було б усі центральні святкування проводити тут, де 1025 років тому відбулося Хрещення», – наголосив глава церкви.

Предстоятель також пояснив, чому УГКЦ святкує річницю Хрещення в серпні, а не в липні, як це роблять інші традиційні церкви в Україні. «Традиція святкувати дві події разом: пам`ять Рівноапостольного князя Володимира і чергову річницю Хрещення України-Русі в один день є традицією Московської церкви. Об’єднання цих двох подій мало на меті підкреслити державний характер державної релігії московського православ’я. Ми є спадкоємцями Володимирового хрещення і Київської церкви. І ми в нашій церкві зберегли древню Київську традицію, згідно з якою Хрещення України-Русі з року в рік відзначається 14 серпня – у день Макавейських мучеників, коли розпочинається Успенський піст, і день так званого Августівського водосвяття. Ми шануємо традицію Московської церкви, але у своїй Церкві зберігаємо традицію Київської церкви, тому наші святкування пов’язані з цією датою», – зазначив Блаженніший Святослав.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *