ОСТАННІ НОВИНИ

Пляшка горілки в Україні повинна коштувати не менше 100 грн, а пива – 30, – експерт

|

Масова алкоголізація молоді є наслідком того, що алкоголь і тютюнові вироби в Україні є надто доступними. Так прокоментував «Погляду» ініціативу групи депутатів «За тверезе майбутнє» підвищити акциз на пиво утричі, до 2,5 грн за 1 літр Голова комітету економістів України Андрій Новак.
За його словами, підвищувати акцизи на алкоголь потрібно було набагато раніше. Не стільки щоб отримати додаткові надходження до бюджету, скільки для того, аби вирішити проблему масової алкоголізації молоді.
«Бо якщо порівнювати ціни на алкоголь з тими, які є у європейських країнах, то в Україні алкоголь і тютюн є найдешевшими. Тож другий пункт привабливості України після секс-туризму – це алкогольний туризм через надмірну дешевизну у нас алкогольних виробів. Навіть під час Євро-2012 вболівальники приїжджали в Україну ще й через те, що в нас дуже дешеве пиво і в цілому немає ніяких обмежень щодо місць його вживання», – каже Андрій Новак.
Як нагадує Голова комітету економістів України, сьогодні півлітрова пляшка пива коштує 5-6 грн, що навіть не еквівалентно вартості борщу в закладі харчування. Тож за його словами, молоді вигідніше купувати калорійне пиво.
«В економіці є таке поняття як еквівалент вартості, тобто на що можна обміняти певний товар. Тож щоб алкоголь не був основним джерелом наповнення калоріями молодого організму, півлітрова пляшка горілки в Україні повинна коштувати як еквівалент обіду в барі чи ресторані. Тобто не менше 100 грн. А півлітрова пляшка пива повинна бути еквівалентом вартості обіду в закладі швидкого харчування. Це близько 30 грн. Коли буде такий еквівалент цін, то студент чи школяр задумається – купувати пиво чи повноцінно пообідати», – вважає Голова комітету економістів України.
На його думку, якщо пиво зросте в ціні, то його просто стануть менше споживати ті, хто має незначні доходи, або чиї доходи залежать від родичів чи батьків.
«Сьогодні ми не маємо дефіциту, це вже не радянський період. Алкоголь просто стане купувати нераціонально», – каже Андрій Новак.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *